Miris Aukstā kara britu dubultaģents Džordžs Bleiks

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Džordžs Bleiks
Džordžs Bleiks Foto: kulturologia.ru

No dzīves 98 gadu vecumā aizgājis Aukstā kara gadu britu dubultaģents Džordžs Bleiks, kas 50.gados spiegoja Padomju Savienības labā un aizbēga uz PSRS, sestdien vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

"Šodien no dzīves aizgājis leģendārais izlūks Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (SVR) atvaļinātais pulkvedis Džordžs Bleiks. Viņš patiesi mīlēja mūsu valsti, apbrīnoja tautas varoņdarbu Lielajā tēvijas karā," teikts paziņojumā medijiem, ko izplātījis SVR preses dienests.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicis līdzjūtību Bleika tuviniekiem un radiem.

"Pieņemiet visdziļāko līdzjūtību sakarā ar Georgija Bleika nāvi. Pulkvedis Bleiks bija izcils profesionālis ar īpašu dzīves rūdījumu un vīrišķību. Grūtā, saspringtā darba gados viņš deva tiešām nenovērtējamu ieguldījumu stratēģiskās paritātes nodrošināšanā, miera saglabāšanā uz mūsu planētas," norādīja Putins, kas savulaik arī pats strādājis padomju izlūkdienestā.

1944.gadā Bleiks sāka strādāt Lielbritānijas ārējās izlūkošanas dienestā MI6, bet 1948.gadā tika nosūtīts uz Dienvidkoreju. Sākoties Korejas karam, viņš nonāca ziemeļkorejiešu gūstā un piedāvāja sadarbību Padomju Savienībai.

Pēc atbrīvošanas 1953.gadā viņš atgriezās Lielbritānijā, turpināja strādāt MI6 un spiegot PSRS labā. Viņa darba uzdevumu vidū bija misija Berlīnē, kur viņš par Rietumu izlūkdienestu aktivitātēm informēja Padomju Savienību, vairākas operācijas izgāžot.

1961.gadā Bleiks tika atmaskots, un tiesa viņam piesprieda 42 gadus cietumā, tomēr 1966.gadā viņam no cietuma izdevās izbēgt, nonākt Austrumvācijā un tad arī Padomju Savienībā.

Bleiks padomju izlūkdienestam nodeva simtiem MI6 aģentu vārdu, kā arī informāciju par slepenu tuneli Austrumberlīnē, kas tika izmantots, lai izspiegotu padomju karaspēku.

Maskavā viņš tika sagaidīts kā varonis, un PSRS izlūkdienestā viņam tika piešķirta pulkveža pakāpe.

Jau pēc tam, kad sabruka PSRS - valsts, kurai Bleiks bija veltījis savu dzīvi - viņš atzina, ka izdarīto nenožēlo.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu