EM iesaka izglītības iestādēs izbūvēt modernas un efektīvas ventilācijas sistēmas (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rekonstruētā Rīgas 1. slimnīcas 8.korpusa ēkas ventilācijas mezgls.
Rekonstruētā Rīgas 1. slimnīcas 8.korpusa ēkas ventilācijas mezgls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) iesaka izglītības iestādēs izbūvēt modernas un efektīvas centralizētās mehāniskās ventilācijas sistēmas, liecina EM sagatavotais ziņojums par gaisa kvalitātes uzlabošanai izglītības iestādēs.

inistru kabinets 22.decembrī atbalstīja rīcības plānu plānu gaisa kvalitātes uzlabošanai izglītības iestādēs, kurā ietverti priekšlikumi gaisa kvalitātes uzlabošanai izglītības iestādēs ar mērķi mazināt Covid-19 inficēšanas risku.

Ziņojumā EM atzīst, ka gaisa kvalitātes uzlabošana un higiēnas prasībām atbilstošas gaisa kvalitātes nodrošināšana ir aktuāls jautājums ne tikai pandēmijas apstākļos, bet arī mācību procesa vispārējai nodrošināšanai.

Kā efektīvāko veidu atbilstošas gaisa kvalitātes nodrošināšanai ministrija uzskata centralizētu ventilācijas sistēmu. 

"Centralizētai ventilācijas sistēmai ir virkne priekšrocību. Pareizi to noregulējot, mehāniskā ventilācijas sistēma nodrošina automatizētu svaiga gaisa pieplūdi un gaisa apmaiņu telpās atbilstoši uzstādītajiem gaisa kvalitātes kritērijiem. Ventilācijas sistēma ir energoefektīvs risinājums, lai gan tas nenozīmīgi var palielināt elektrības patēriņu," norāda ministrijā.

EM ieskatā, būtu jāveicina modernās un efektīvās centralizētās mehāniskās ventilācijas sistēmas izbūve izglītības iestādēs, centralizēto mehānisko ventilācijas sistēmu paredzot kā obligātu izglītības iestāžu jaunbūvju gadījumā. Šāda prasība normatīvajā regulējumā novērsīs risku, ka būvniecības ierosinātājs finanšu līdzekļu trūkuma dēļ, varētu atteikties no efektīvajiem ventilācijas risinājumiem arī jaunbūvju gadījumā.

Tajā pašā laikā EM atzīst, ka centralizētās mehāniskās ventilācijas sistēmas izbūve ne vienmēr ir iespējama, piemēram, ēkās, kurām ir augsta kultūrvēsturiskā vērtība, vai ēku konstrukcijas nepieļauj centralizētās mehāniskās sistēmas izbūvi. "Jāņem vērā, ka centralizētās mehāniskās ventilācijas sistēmas izbūve, it īpaši esošajās būvēs, ir laikietilpīgs un resursietilpīgs process, kas var prasīt arī lielas konstruktīvās pārbūves," secina EM. 

Ņemot to vērā, EM tomēr uzskata, ka arī šādos gadījumos, ilgtermiņā tā būtu efektīva.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu