Autobraucēju uzmanībai: grants autoceļi daudzviet ir slideni

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Sniegots un apledojis ceļš ziemā
Sniegots un apledojis ceļš ziemā Foto: Unsplash/Theodor Vasile

Mainīgo laika apstākļu ietekmē patlaban daudzviet Latvijā grants autoceļi ir slideni. Ziemas periodā šie ceļi tiek uzturēti ar piebraukta sniega kārtu, kas mainīgos laika apstākļos var apledot. Par to TVNET atgādināja Latvijas Valsts ceļu Komunikācijas daļā.

Grants autoceļi pārsvarā ir vietējās nozīmes ceļi, kuriem, vadoties pēc satiksmes intensitātes un citiem faktoriem, ir noteikta C vai D uzturēšanas klase. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem grants ceļu apstrādes laiks ar pretslīdes materiāliem netiek normēts un ceļu uzturētāji veic apstrādi ar pretslīdes materiāliem tikai satiksmei bīstamākajos posmos.

Slīdamības mazināšanai uz grants autoceļiem izmanto kaisīšanu ar smilti vai sīkšķembām, kā arī veic rievu izveidi apledojumā. Virsmas rievošanu var veikt uz grants autoceļiem ar vismaz 5 cm sniega vai apledojuma biezumu.

Meteorologu prognozes liecina, ka šovakar Latviju no dienvidiem un dienvidrietumiem sasniegs nokrišņu zona, kas vietām valsts austrumos nesīs sasalstošu lietu. Tāpēc uz visu veidu autoceļiem strauji var veidoties apledojums. Daudzviet arī snigs, līdz ar to braukšanas apstākļi var būt apgrūtināti. Aicinām autovadītājus būt īpaši piesardzīgiem, izvēlēties ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ieturēt lielāku distanci.

Atgādinām, ka autoceļi ir sadalīti dažādās uzturēšanas klasēs un tiek uzturēti prioritārā secībā. Vispirms tiek tīrīti un apstrādāti ar pretapledojuma materiāliem A uzturēšanas klases autoceļi, pēc tam attiecīgi A1, B, C, D. Uzturēšanas klases tiek noteiktas atkarībā no ceļu klasifikācijas (galvenais, reģionālais, vietējais), satiksmes intensitātes, seguma tipa, tehniskā stāvokļa un sociālekonomiskās nozīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu