Kā jūtas pret Covid-19 vakcinētie mediķi? (47)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pret Covid-19 vakcinētie mediķi jūtas labi un aicina kolēģus sekot viņu piemēram, atzina aģentūras LETA aptaujātie mediķi.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja, Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Dace Zavadska stāstīja, ka pēc vakcinēšanās pret Covid-19 jūtas labi un arī kolēģi bijuši pārsteigti, ka viņiem vakcīna nemaz nav sāpējusi, varbūt tikai injekciju jutuši.

"Tie kolēģi, kuri šodien ieradās vakcinēties, ne mirkli nešaubījās par vakcinācijas nepieciešamību un viņi būs stingrais balsts tiem darbiniekiem, kuri varbūt šaubījās. Ja viņi redzēs, ka vakcinētajiem kolēģiem ragi, astes nav izaugušas, čipi signālus nesūta, tad arī viņi sapratīs vakcinācijas nepieciešamību un drošumu," smaidot atzina Zavadska.

Viņa uzsvēra, ka vakcīna pret Covid-19 kā jebkurš cits medikaments ir reģistrēta Eiropas Zāļu aģentūrā. Vakcinēšana nav invazīva procedūra, par kuru ir jāsaņem cilvēka parakstīta piekrišana. Piemēram, līdzīgi pēc ērču encefalīta vai gripas potes netiek prasīta cilvēka parakstīta rakstiska piekrišana. Tāds pats nosacījums attiecas arī pret Covid-19 vakcīnu, skaidroja infektoloģe.

Zavadska skaidroja, ka pirms vakcinācijas pret Covid-19 medicīnas darbinieks uzdot līdzīgus jautājumus par cilvēka veselības stāvokli kā pirms vakcinācijas pret gripu.

Infektoloģe skaidroja, ka vakcinēties pret Covid-19 drīkst arī tad, ja, piemēram, ir klepus, iesnas, alerģija, kas bieži vien ir iegansts, lai nevakcinētos. "Viegla akūta saslimšana nav iemesls, lai atliktu vakcinēšanos," sacīja Zavadska.

Pēc vakcinācijas pret Covid-19 cilvēks var turpināt savas ikdienas gaitas, arī sportot. "Gadumijā atļaušos izdzert arī glāzi šampanieša. Arī visi pārējie mediķi, kuri šajās dienās saņems vakcīnu, to droši var darīt, jo alkohols nekādā mērā neietekmē vakcīnu. Tāpat jau mums tik daudz kas patlaban ir liegts," atzina mediķe.

Arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts, anesteziologs - reanimatologs Edijs Ilziņš atzina, ka pēc vakcinēšanās viņš jūtas ļoti labi.

Ilziņš stāstīja, ka triju dienu laikā plānots vakcinēt visus Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas darbiniekus, kā arī Ziemeļkurzemes Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekus, kuri ir pieteikušies vakcinācijai.

Viņš skaidroja, ka vakcinācija ir vienīgā specifiskā aizsardzība pret Covid-19, un tikai ar vakcināciju ir iespējams sasniegt tā saukto pūļa imunitāti, lai uzlabotu pretestību infekcijai. Ilziņš uzsvēra, ka vakcinācija ir vienīgais veids, lai izvairītos no smagas saslimšanas.

"Es aicinu vakcinēties visus medicīnas darbiniekus, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, visus atbalsta un aprūpes darbiniekus, sociālās aprūpes centru darbiniekus un klientus, riska grupas cilvēkus. Cilvēkiem ir jāizmanto pirmā iespēja vakcinēties, neskatoties uz to, kāda ražotāja vakcīna būs tajā brīdī pieejama," sacīja galvenais ārsts.

Tāpat viņš aicināja Latvijas iedzīvotājus gadumiju pavadīt ģimenes lokā, ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus, lai pēc gada varētu atgriezties ierastajā dzīves režīmā.

Liepājas Reģionālās slimnīcas Epidemioloģiskā dienesta vadītāja Mārīte Kūla stāstīja, ka jau pirmajā dienā savakcinēti vairāk mediķu nekā bija plānots. "Vakcinētie kolēģi 15 minūtes uzturas pēcvakcinācijas telpā, kur tiek novērota viņu pašsajūta. Visi mediķi pēc vakcinācijas jūtas labi," apgalvoja Kūla.

Viņa uzskata, ka masveidīga vakcinācija ir vienīgais veids, kā nezaudēt savus tuviniekus, kolēģus un pacientus un atgriezties normālā dzīvē.

"Ļoti pozitīvi vērtēju arī to, ka desmit medicīnas iestādēs vienlaikus sākās vakcinācija, lai visi medicīnas darbinieki justos vienoti," norādīja Kūla.

Viņa piebilda, ka sākotnēji Liepājas Reģionālajā slimnīcai ir pasūtītas 225 vakcīnas, ko saņems tie medicīnas darbinieki, kuri ir vistiešākajā kontaktā ar Covid-19 pacientiem. Kūla sacīja, ka šodien vakcinācijai ir pieteikušies vēl vairāki cilvēki, kuri iepriekš bija piesardzīgāki.

Patlaban Liepājas Reģionālajā slimnīcā ar Covid-19 ir saslimuši 29 mediķi.

"Es aicinu cilvēkus gada nogalē ievērot visus ierobežojumus, lai izvairītos no smagām saslimšanām. Cilvēki, kuri ikdienā nestrādā slimnīcā, un neredz to, ko patlaban redzam mēs, neapzinās situācijas nopietnību. Ir jāuzticas mediķu teiktajam un nedrīkst klaji ignorēt ierobežojumus, kas var samazināt slimības izplatību," sacīja Kūla.

Kā ziņots, pirmdien desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra. Tās jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā - vismaz -75 grādi pēc Celsija skalas. Šādas dziļās saldēšanas iekārtas ir Valsts asinsdonoru centram, kur arī tiek glabātas sasaldētās vakcīnas. Pēc atkausēšanas vakcīnas līdz piecām dienām jeb to plānotajam izlietošanas laikam var uzglabāt +2 līdz +8 grādos pēc Celsija skalas, iepriekš informēja Veselības ministrijā.

Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas - ap 4.janvāri vai 5.janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu