Zelenskis atceļ konstitucionālās tiesas priekšsēdētāju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien uz laiku atcēla no amata konstitucionālās tiesas priekšsēdētāju Oleksandru Tupicki tam izvirzītas apsūdzības dēļ.

Ģenerālprokuratūra pirmdien lūdza Zelenski atcelt Tupicki no amata, jo tiesnesis ir apsūdzēts liecinieka uzpirkšanā un ignorējis policijas pavēstes uz nopratināšanu.

"Es parakstu šo dekrētu, lai atjaunotu taisnīgumu un atrisinātu konstitucionālo krīzi," Zelenskis paziņoja savā dekrētā, ar kuru viņš otrdien atcēla Tupicki no amata uz diviem mēnešiem.

Viņš pieņēma šo lēmumu, lai gan konstitucionālā tiesa pirmdien bija paziņojusi, ka tās vadītāja pagaidu atcelšana būtu nekonstitucionāla.

Konstitucionālā tiesa uzskata, ka kādu no tās tiesnešiem var atcelt tikai pati tiesa un tikai tad, ja tiesnešu vairākums atbalsta šādu lēmumu.

Prokurori informēja, ka Tupickis tiek turēts aizdomās par kriminālprocesa liecinieka ietekmēšanu, viņu piekukuļojot.

Par šādu noziegumu draud cietumsods līdz sešiem gadiem.

Prokurori arī sacīja, ka 2018. un 2019.gadā Tupickis trīsreiz sniedzis nepatiesu liecību lietā pret uzņēmumu, kas ražo transporta iekārtas.  

Zelenskis pērn nāca pie varas ar solījumiem izskaust korupciju šajā valstī, kas ir viena no nabadzīgākajām Eiropā. Korupcijas izskaušana bija viena no galvenajām demonstrantu prasībām tautas sacelšanās laikā, kas 2014.gadā beidzās ar prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu.

Ukrainas mediji ir ziņojuši, ka Tupickis dzīvo greznā mājā un viņa mātei pieder dzīvoklis vairāk nekā miljona ASV dolāru vērtībā elitārā Kijevas rajonā.

Konstitucionālā tiesa oktobrī nonāca politiska skandāla centrā, kad tā nolēma mīkstināt vairākus pretkorupcijas likumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu