Pēc gados jaunas Covid-19 pacientes nāves maina "Remdesivir" glabāšanas kārtību slimnīcās (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Veselības ministrija (VM) mainījusi kārtību, kādā turpmāk reģionālajās slimnīcās būs pieejams Covid-19 ārstēšanai nepieciešamais medikaments "Remdesivir", mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojusi veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Katra cilvēka nāve ir zaudējums, jauna - jo īpaši emocionāli smagi. Tomēr šodien mainīta kārtība un reģionālajās slimnīcās uz vietas būs pieejams šis medikaments," rakstīja Viņķele, atbildot uz jautājumu, kādēļ šis medikaments jau tagad netiek glabāts arī reģionālajās slimnīcās.

Kā aģentūrai LETA norādīja VM, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) trešdien lēmusi mainīt medikamenta "Remdesivir" uzglabāšanas kārtību, kā arī noteikt prasības vakcinācijas kabinetu izveidei slimnīcās.

Patlaban medikamentu "Remdesivir" uzglabā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, un nepieciešamības gadījumā pēc ārstu konsīlija lēmuma medikaments tiek izsniegts reģionālajām slimnīcām Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Turpmāk, lai atvieglotu loģistiku, daļā reģionālo slimnīcu varēs uz vietas glabāties medikaments vienu līdz divu pacientu ārstēšanai, bet, tāpat kā līdz šim, būs nepieciešams ārstu konsīlija lēmums, lai šo terapiju pielietotu. Jāņem vērā, kā šo medikamentu izmanto tikai noteiktos gadījumos, lai tam būtu vēlamais efekts.

Tas nozīmē, ka jau trešdien Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca izsniegs medikamenta “Remdesivir” rezerves divu pacientu ārstēšanai Rēzeknes slimnīcā un Liepājas reģionālajā slimnīcā, kā arī rezerves viena pacienta ārstēšanai Daugavpils reģionālajā slimnīcā un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Savukārt Jelgavas pilsētas slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca un Vidzemes slimnīca minēto medikamentu saņems pēc tam, kad par tā nepieciešamību pacientam būs lēmis ārstu konsīlijs. Šāds sadalījums noteikts atbilstoši Covid-19 pacientu skaitam un slimnīcu teritoriālajam izvietojumam.

VM sola šodien sniegt plašāku skaidrojumu par nodrošinājumu ar "Remdesivir" reģionālajās slimnīcās.

"Kārtība tika mainīta, ņemot vērā gan pacientu skaitu, gan slimnīcu teritoriālo izvietojumu, jo priekšā ir svētku dienas," trešdienas pēcpusdienā žurnālistiem atklāja VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka, skaidrojot, ka reģionos medikaments būs pieejams arī pēc svētkiem.

Viņa klāstīja, ka "Remdesivir" ir jālieto strikti atbilstoši indikācijām, un ir svarīgi medikamentu pielietot īstajā laikā, jo tikai tad var sasniegt nepieciešamo rezultātu. Iniciators medikamenta lietošanai ir ārstējošais ārsts, kurš sazinās ar Specializētās medicīnas centra speciālistiem, un, attālināti izvērtējot pacienta stāvokli, tiek pieņemts atbilstošais lēmums.

"Remdesivir" rezerves reģionālajās slimnīcās tiks veidots, ņemot vērā, kāds ir bijis līdzšinējais medikamenta izlietojums katrā no slimnīcām. "Rezerves ir veidotas arī ar tādu domu, ka, ja ir nepieciešams, tad var starp slimnīcām vienoties, un, kur ir tuvākā pieejamā rezerve, no turienes arī šo medikamentu varētu saņemt," stāstīja Janka.

Tikmēr Latvijas Televīzija vēsta, ka šo medikamentu līdz šim glabāja tikai Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet reģionālajām slimnīcām vajadzības gadījumā bija jāmēro ceļš pēc tiem uz Rīgu un atpakaļ pie pacienta. Plānots, ka turpmāk šis medikaments mazās devās glabāsies arī reģionālajās slimnīcās, lai terapiju vajadzības gadījumā varētu sākt ātri, kas pacientam nozīmēs labākas izveseļošanās prognozes.

Vienlaikus tiks saglabāta kārtība, ka zāles drīkstēs lietot vien pēc ārstu konsīlija Rīgā pieņemta lēmuma, ziņo Latvijas Televīzija.

Kā vēstīts, pirmdien Liepājas reģionālajā slimnīcā no Covid-19 mira 27 gadus veca sieviete, divu bērnu mamma.

Latvijas Televīziju mirušās tuviniece informējusi, ka sievietei vairāk nekā nedēļu bija augsta temperatūra, bet vēlāk parādījās arī problēmas ar elpošanu. Tad izsaukta ātrā palīdzība un sieviete nogādāta slimnīcā. Slimnīcā sievieti tika izlemts ārstēt ar zālēm "Remdesivir". Tā kā zāļu Liepājas slimnīcā uz vietas nebija, to piegāde un saņemšana prasīja zināmu laiku. Viņas veselības stāvoklis uz neilgu laiku uzlabojās, tomēr pirmdien viņa nomira.

Ārstu konsilijā Rīgā skaidro, šīs zāles lieto tikai to Covid-19 pacientu ārstēšanā, kas atrodas slimnīcu stacionāros, kam ir vidēji smaga slimības gaita un ir aizdomas, ka tā drīzumā varētu kļūt par smagu. Šoreiz slimība progresēja ļoti ātri un, pat ja zāles būtu slimniecei piegādātas uzreiz, tās, visticamāk, vairs nespētu palīdzēt.

"Ja pacientam jau ir galēji smaga slimības norise, tad "Remdesivir" lietošana vairs nav attaisnojama, jo gaidāmais rezultāts varētu nebūt tāds, kādu mēs gribētu no šī medikamenta," skaidrojusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Specializētās medicīnas centra un Austrumu slimnīcas infektoloģe Monta Madelāne.

"Remdesivir" aptur koronavīrusa vairošanos, kas izraisa gan Covid-19 slimību, gan citus procesus ķermenī, kurus konkrētais medikaments ietekmēt vairs nevar. Tāpēc, jo ātrāk sāk terapiju, jo labākas prognozes. Parasti lēmumu par ārstēšanu pieņemot īsā laikā un konsultējoties pa telefonu, otrdien vēstīja Latvijas Televīzija.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu