Putins ar jauniem likumiem vēršas pret ASV sociālajiem medijiem un protestiem (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstījis vairākus likumus, cita starpā piešķirot varasiestādēm pilnvaras ierobežot ASV sociālo mediju lieluzņēmumus, atzīt indivīdus par "ārvalstu aģentiem" un bargi vērsties pret drošības dienestu darbinieku identitātes izpaušanu.

Ar likumiem, kas paredz arī jaunus protestu ierobežojumus, Krievijā noslēdzas konstitucionālo reformu gads. Tās paredz, ka šobrīd 68 gadus vecais Putins varēs kandidēt uz vēl diviem sešu gadu prezidentūras termiņiem, neraugoties uz to, ka 2024.gadā viņam atbilstoši likumam amats būtu jāpamet.

Ar vienu no trešdien parakstītajiem likumiem Krievijas varasiestādes tiek pilnvarotas bloķēt vai ierobežot piekļuvi vietnēm, kas "diskriminē" Krievijas medijus, šādi turpinoties Putina vadītajai kampaņai centienos palielināt Krievijas tīmekļa "suverenitāti", daudzos raisot bažas par Ķīnas parauga kontroles ieviešanu.

Sociālajā tīklā "Twitter" daži Krievijas mediji tiek marķēti kā "ar valsti saistīti mediji", radot Kremļa nepatiku.

Likuma atbalstītāji norāda uz sūdzībām par aizspriedumiem, kas manāmi tīmekļa platformu "Facebook", "Twitter" un "YouTube" politikā.

Trešais likums aizliedz atklāt Krievijas drošības amatpersonu identitāti. Šie dati dažkārt tiek nopludināti tīmeklī, un tos izmanto pētnieciskie žurnālisti, veicot izmeklēšanu par slepenajām operācijām.

Vēl citos likumos paredzēts sods līdz diviem gadiem cietumā par apmelošanu tīmeklī, kā arī jauni noteikumi, ar kuriem "ārvalstu aģentiem" aizliegts finansēt protestus. Demonstrācijas ārkārtas situāciju dēļ var tikt aizliegtas.

Vēl citā jaunā likumā varasiestādēm piešķirtas pilnvaras atzīt par "ārvalstu aģentiem" indivīdus, kā arī paredzēts sods līdz pieciem gadiem cietumā, ja viņi par savām aktivitātēm nebūs ziņojuši korekti.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu