Sprādzienā cietušo namu Āgenskalnā apsekos būveksperti (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzīvojamā ēkā Āgenskalnā, Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā noticis sprādziens.
Dzīvojamā ēkā Āgenskalnā, Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā noticis sprādziens. Foto: Zane Bitere/LETA

Aizvadītajā naktī sprādzienā Rīgā, Āgenskalnā, cietušo namu apskatīs Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvji, kuru ekspertīze nepieciešama, lai lemtu par nama turpmāko ekspluatāciju, informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (AP/P)

Lai arī sākotnēji izskanēja, ka nams piederot pašvaldībai, tagad zināms, ka pašvaldībai ēkā piederēja tikai viens no 12 dzīvokļiem.

Kā aģentūrai LETA stāstīja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis, ēku Melnsila ielā 2 apsaimniekoja RNP, taču ēkai ir izveidota arī dzīvokļu īpašnieku biedrība. Raksturojot ēkas tehnisko stāvokli līdz sprādzienam, Neimanis to atzina kā labu. Daļa iedzīvotāju ēkas apkurei lietojuši malku, bet daļa - gāzi.

"Ēka bija pieteikta AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum" energoefektivitātes programmai un to bija paredzēts gazificēt. Jāatzīst, ka ēka sprādzienā ir stipri bojāta," sacīja Neimanis.

Patlaban ēkā darbu turpina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) darbinieki, kuri joprojām pārmeklē gruvešus, lai pārliecinātos, ka tajā nav iesprostots vēl kāds iedzīvotājs. Drošības iemeslu dēļ pašlaik ēkai neviens nedrīkst tuvoties vai tajā ieiet, tātad piekļuve jāgaida arī būvekspertiem.

"Mēs sagaidīsim informāciju no glābējiem, ka ēka ir droša, un tikai tad atbildīgie speciālisti varēs vērtēt to, kā turpmāk rīkoties. Kad glābēji būs devuši atļauju, ēka tiks nožogota un tai RNP nodrošinās apsardzi," sacīja Neimanis.

Viņš piebilda, ka patlaban RNP sadarbojas ar ēkas dzīvokļu īpašnieku biedrības pārstāvjiem, kuri arī atrodas pie ēkas Melnsila ielā 2.

Pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns aģentūrai LETA pauda, ka atlikušās ēkas konstrukcijas ēkas kopīpašniekiem kopā ar sertificētu būvinspektoru būs jānovērtē un atbilstoši viņa slēdzienam jālemj par ēkas konservāciju vai nojaukšanu.

Aizvadītajā naktī dzīvojamās mājas sprādzienā bez pajumtes palikušie iedzīvotāji nogādāti pie tuviniekiem, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas pašvaldības policijā.

Visas personas, kuras pēc sprādziena Melnsila ielā palika bez pajumtes, atteikušās no iespējas dzīvot pašvaldības piedāvātajās viesnīcās, tādēļ nogādātas pie tuviniekiem.

Policija gan uzsver, ka nepieciešamības gadījumā viesnīcas viņiem būs pieejamas. Lai pieteiktos šādai iespējai, viņiem jāzvana pa tālruni 110. Tāpat izmitināšana viesnīcās būs pieejama tiem, kuri pašlaik hospitalizēti, pēc tam, kad viņi tiks izrakstīti no ārstniecības iestādes.

Arī Staķis apliecināja, ka sprādzienā cietušās mājas iedzīvotāji atteikušies no viesnīcas un devušies pie paziņām. Slimnīcā nogādāti trīs cietušie, pieci palikuši bez pajumtes. Visi atteikušies no viesnīcas - divi devušies pie paziņām pašu spēkiem, trīs pie paziņām nogādāja Rīgas pašvaldības policija.

"Izsaku visdziļāko līdzjūtību Melnsila ielas 2 sprādzienā bojāgājušā cilvēka tuviniekiem," piebilda Staķis.

Rīgas domes Labklājības departaments aģentūru LETA informēja, ka cietušās ēkas iedzīvotāji aicināti rakstīt iesniegumus un noformēt dokumentus, lai Rīgas Sociālajā dienestā saņemtu pabalstu krīzes situācijā.

Pabalsts krīzes situācijā ir materiāla palīdzība, kuru Sociālais dienests, ņemot vērā krīzes situācijas radīto zaudējumu sekas vai sociālās situācijas uzlabošanai nepieciešamos izdevumus, piešķir klientam, ja tam nav tiesību saņemt valsts vai pašvaldības noteiktu citu pabalstu un/vai apdrošināšanas atlīdzību, vai tie ir nepietiekami pamatvajadzību nodrošināšanai.

Pabalsta krīzes situācijā apmērs atsevišķi dzīvojošai personai ir līdz valsts noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, ģimenei - līdz divām valsts noteiktajām minimālajām mēneša darba algām. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu un tā apmēru pieņem, pamatojoties uz sociālā darba speciālista sniegto atzinumu, izvērtējot katra klienta sociālo situāciju individuāli un ņemot vērā krīzes situācijas izraisītās sekas.

Ja cietušajiem šobrīd ir nepieciešama kāda palīdzība, piemēram, apģērbs, pārtikas pakas, dokumentu atjaunošana, vai vēl kāds cits sociālais atbalsts, viņi tiek aicināti rakstīt uz e-pastu "lita.brice@riga.lv" vai zvanīt pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5055.

Kā ziņots, naktī uz ceturtdienu pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks trīsstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Melnsila ielā 2. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.1.22, bet plkst.3.40 degšanu izdevās lokalizēt.

Ierodoties pussagruvušajā ēkā Melnsila ielas un Ļermontova ielas stūrī, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas. Tika sākta konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Uz vietas strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus.

Cilvēki pussagruvušajā ēkā tika meklēti, periodiski organizējot klusuma brīžus, lai varētu sadzirdēt, ja zem drupām palikušie sauc pēc palīdzības. Tieši šādā veidā vienu cilvēku drupās izdevās atrast. Kopumā nelaimē ir cietuši seši cilvēki, viens gājis bojā, bet piecas personas no ēkas evakuētas.

Policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu. VUGD sākotnēji pieļauj, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu