"Tā nebija svētku uzruna": politologs vērtē Kariņa uzstāšanos gadumijā (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Politologs Ojārs Skudra
Politologs Ojārs Skudra Foto: Ieva Čīka/LETA

​Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) gadu mijas uzruna bija politiska, bet Valsts prezidents Egils Levits centās cilvēkus uzmundrināt, rezumējot valsts vadošo amatpersonu uzstāšanos, vērtēja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš uzskata, ka Kariņa uzruna pēc tās tipoloģijas neesot bijusi svētku runa. Tā bijusi lietišķi ieturēta un labāk teikta nekā citas Kariņa uzrunas televīzijā, skaidroja Skudra.

Viņaprāt, Ministru prezidents bija labāk sagatavojies. Taču vēlējumi bijuši ietērpti aktuālās politikas jautājumos.

Profesors arī uzskata, ka Kariņa teiktā svētku uzruna bijusi par garu. Publika tajā laikā, par spīti visam, svinējusi un tādas ļoti nopietnas un garas runas klausīties esot problemātiski.

Savukārt, Valsts prezidents bija izvēlējies svētku runu teikt īsos vārdos un meklēja iespēju, kā mēs grūtā brīdī varam saglabāt optimismu un cerību, sacīja politologs.

"Ja Kariņš drīzāk izskatījās kā jau premjers un priekšnieks, tad Levits, atrodoties dabā, runāja ar līdzcilvēkiem un viņa runa emocionāli bija vērsta uz to, lai uzmundrinātu un radītu cilvēkiem svētku sajūtu," sacīja Skudra.

Jau ziōts, ka Kariņš gadumijas uzrunā norādīja, ka šis var būt valsts attīstības pagrieziena punkts, bet tam ir nepieciešama vienota rīcība. Sagaidot jauno gadu, Kariņš aicināja aizdomāties par to, kādi ir katra paša un sabiedrības kopīgie mērķi, kā tos īstenot, "kādi gribam būt - pret sevi, saviem līdzcilvēkiem un savu valsti -, ko gribam sasniegt, kādā valstī dzīvot".

Premjers aizejošo gadu raksturoja kā izturības un pārbaudījumu gadu, kurā Covid-19 pandēmija bija viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kuru saskaramies kopš valsts neatkarības atjaunošanas. "Tas no katra ir prasījis īpaši augstu pacietību, atbildību, sapratni un tālredzību. Dažos tas ir radījis apjukumu, taču lielo vairumu tuvinājis kopējā cīņā," vērtēja Kariņš.

Savukārt Levits Jaunajā gadā Latvijas iedzīvotājiem vēlēja izturību, iejūtību un drosmi, kas nepieciešamas Covid-19 izraisīto grūto laiku pārvarēšanai.

Levits vēlēja "sev un mums visiem" drosmi mainīties, jo laiks pēc krīzes būs citādāks - būšot vajadzīgi lieli mērķi, vajadzīga drosme atzīt kļūdas un no tām mācīties, un vajadzīga drosme turpināt.

"Dārgie draugi! Domām ir spēks. Kad tūlīt cits citam vēlēsim "Laimīgu Jauno gadu!", neteiksim to tāpat vien! Ieliksim šajos vārdos labvēlību un sirsnību! Tam ir liels spēks. Spēks, kas dara stiprus mūs un mūsu Latviju," mudināja prezidents.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu