VK: Covid-19 krīzes atbalstu saņēma arī kritērijiem neatbilstoši mediji (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa piedalās preses konferencē, kurā informē par Valsts kontroles rīcību ārkārtējās situācijas apstākļos un iestādes darba organizācijas pārplānošanu, kā arī par to, kādos virzienos Valsts kontrole vērš savas revīzijas, vērtējot COVID - 19 krīzes seku mazināšanai piešķirto līdzekļu izlietojumu.
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa piedalās preses konferencē, kurā informē par Valsts kontroles rīcību ārkārtējās situācijas apstākļos un iestādes darba organizācijas pārplānošanu, kā arī par to, kādos virzienos Valsts kontrole vērš savas revīzijas, vērtējot COVID - 19 krīzes seku mazināšanai piešķirto līdzekļu izlietojumu. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts kontrole nav guvusi pārliecību par valsts piešķirtā finansējuma izlietošanu medijiem, lai tiem kompensētu Covid-19 krīzē radušos ieņēmumu samazinājumu, šādu secinājumu revīzijā pauž Valsts kontrole.

Revīzijas starpziņojumā par valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" finansējuma mediju atbalstam Covid-19 seku novēršanai piešķiršanu un izlietojumu tika vērtēts Sabiedrības integrācijas fondam (SIF) no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirtā finansējuma 1 040 928 eiro apmērā izlietojums.

Revīzijā secināts, ka, piešķirot SIF līdzekļus mediju atbalstam, Ministru kabinets ne iekšējā, ne ārējā tiesību aktā nenoteica kritērijus finansējuma piešķiršanai medijiem.

Revidenti norādīja, ka, iztrūkstot normatīvajos aktos noteiktiem kritērijiem finansējuma piešķiršanai medijiem, šos kritērijus SIF noteica pats, lai gan priekšroka atbalsta saņemšanai bija paredzēta medijiem ar ieņēmumu kritums par vismaz 30%.

Valsts kontrole secinājusi, ka SIF konkursu nolikumos, pēc kuriem vērtēja pretendentu pieteikumus, iestrādātie vērtēšanas kritēriji faktiski pieļāva finansējuma piešķiršanu medijiem ar jebkādiem ieņēmumu krituma apmēriem.

Tā kā ārējās datubāzēs nav pieejama informācija par mediju faktiskajiem ieņēmumiem SIF konkursa nolikumos noteiktajos periodos, Valsts kontrole pieprasīja Valsts ieņēmumu dienestā (VID) informāciju par mediju pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās norādīto ieņēmumu apjomiem 2020.gada martā un aprīlī un 2019.gada martā un aprīlī, lai noskaidrotu faktisko ieņēmumu krituma tendences šajos periodos.

Revidentu veiktajās pārbaudēs tika konstatēts, ka no kopumā 110 projektu pieteikumiem vismaz 88 projektu pieteikumos pretendentu apliecinātais ieņēmumu kritums attiecīgajos periodos neatbilst viņu VID iesniegtajās deklarācijās uzrādīto ienākumu krituma tendencei.

Atbilstoši VID sniegtajai informācijai, Valsts kontrole konstatēja, ka atbalsts tika piešķirts 66 projektiem, kuros pretendentu ieņēmumu samazinājums faktiski bija mazāks par 30%. No tiem pieciem pretendentiem ieņēmumi nebija samazinājušies vai bija pat pieauguši, 45 pretendentiem ieņēmumu samazinājums bija robežās līdz 20%, bet deviņiem pretendentiem ieņēmumu samazinājums bija robežās no 20 līdz 30%.

Valsts kontrole izlases veidā pārbaudīja SIF veikto kontroli par piešķirtā finansējuma izlietojumu atbilstoši konkursa nolikuma noteikumiem.

Revidenti konstatēja, ka sešos no 40 pārbaudītajiem projektiem bija neatbilstības, kuru dēļ SIF ir pieļāvis tādu izmaksu segšanu, kuras konkursa nolikumā nav paredzētas vai arī ir radušās laika posmā, par kuru finansiālā atbalsta sniegšana nav paredzēta. 

Rezultātā šajā atbalsta programmā nepamatoti ir izlietoti valsts budžeta līdzekļi 2599 eiro apmērā, secināja Valsts kontrole.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu