Ašeradens: Covid-19 krīzes epicentrs nav laiks ne žagariem, ne dāvanām politiķiem (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Arvils Ašeradens
Saeimas deputāts Arvils Ašeradens Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 krīzes epicentrs nav laiks ne žagariem, ne dāvanām politiķiem, vērtējot to, cik labi vai slikti aizvadītajā gadā strādājusi valdība un Saeima, atzina partiju apvienības "Jaunā vienotība" līderis Arvils Ašeradens.

Viņš uzskata, ka laiks, kad ir pārpildītas slimnīcas un tiek meklēti veidi, kā samazināt Covid-19 izplatību, nav īstais brīdis, lai vērtētu, cik labi vai slikti strādājusi valdība un Saeima. "Esam krīzes vidū. Ārsti arī glābj ārstus, kas ir smagā stāvoklī," pauda politiķis.

"Ja pašlaik vēlamies ko pateikt par valdības darbu, tad, ņemot vērā, ka šī ir ideoloģiski ļoti pretrunīgi sastādīta valdība, valdības darbu vērtēju kā apmierinošu. Ja salīdzinām pret pārējām Eiropas valstīm, tad apstākļos, kad nevar veikt pētījumus, īstenot ilgstošas politiskas debates, bet lēmumi jāpieņem zibenīgi, tad valdība strādā apmierinoši un dažos gadījumos pat labi," uzskata politiķis. Viņš gan atzina, ka neizpalika arī anekdotiski notikumi par, piemēram, atļautajām precēm, paužot cerību, ka sabiedrība to piedos, jo "tas ir sīkums salīdzinājumā ar krīzi".

Ašeradens atgādināja, ka valdība ir ļoti fragmentēta, jo to veido plašs politisko ideoloģiju spektrs. "Līdz šim premjers Krišjānis Kariņš (JV) panāca lēmumus, ilgstoši diskutējot, savukārt krīzes virpulī šis nav efektīvākais modelis - ilgstoši diskutēt un panākt visāda veida vienošanās. Taču premjers atrod visādus veidus, kā to darīt, arī ar prezidenta palīdzību ierobežojot brīvdomību koalīcijā, tāpēc lēmumi nāk konsistentāki. Valdība rīkojas, lēmumi tiek pieņemti. Nav laika ne žagariem, ne dāvanām," sacīja politiķis.

Viņš atzina, ka Latvija un tās politiķis iet nezināmajā, jo nav nevienas tādas ceļa kartes, kas pateiktu, kā būtu vispareizāk rīkoties šādās krīzes situācijās.

Ašeradena ieskatā pirmais lielais uzdevums nākamajā gadā ir sagatavot jaunus atbalsta mehānismus tautsaimniecībā, jo Covid-19 tik ātri nepazudīs, bet politiķu darba vērtēšana būtu jāatliek līdz "labākiem laikiem".

"Ir sešu mēnešu vakcinēšanas horizonts. Pēc tam skatīsimies, kuri krīzes risināšanas varoņi paliek," teica parlamentārietis, solot, ka šim jautājumam varētu pievērsties nākamā gada otrajā pusē, ja izdosies samazināt Covid-19 izplatību un tikt pie pūļa imunitātes. Līdz tam jāatrisina vēl virkne neskaidrību, jo, piemēram, arī vakcinācija slēpjot daudz jautājumu.

"Nezinām, kāda būs sabiedrības reakcija, ko darīs cilvēki, kuri nevēlas piedalīties šajā procesā, un veidosies divas daļas - tie, kuri ir vakcinēti, un te, kuri nav. Pašlaik nav jautājuma par līderu izvērtēšanu un līderu atlaišanu," uzsvēra Ašeradens.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu