"Latvenergo": Daļa no uzņēmuma šī gada plāniem saistīta ar virzību uz klimatneitralitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvenergo logo.
Latvenergo logo. Foto: Lita Krone/LETA

Daļa no šā gada AS "Latvenergo" plāniem saskan ar globālām enerģētikas tendencēm, kas galvenokārt apzīmē virzību uz klimatneitralitāti, vienlaikus nodrošinot arī ekonomisko izaugsmi,  pauda "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Guntars Baļčūns.

Viņš sacīja, ka "Latvenergo" galvenās pārmaiņu un izaugsmes iespējas saskata vēja, saules, ūdeņraža potenciāla izmantošanā, elektromobilitātē, kā arī tehnoloģisku risinājumu, kas varētu atbalstīt izvirzītos klimata mērķus, meklēšanā.

"Pēdējo trīs gadu laikā Baltijas valstīs vairāk nekā 700 klientiem esam uzstādījuši "Elektrum" saules paneļu komplektus ar kopējo jaudu 5,5 megavati (MW), savukārt 2020.gadā klientiem uzstādīto saules paneļu pārdošanas apjomu Baltijā esam dubultojuši. Arī 2021.gadā plānojam stiprināt savas tirgus pozīcijas visā Baltijā, nodrošinot būtisku pārdošanas apjomu arī Latvijā, kur katra trešā mājsaimniecība, kas izlemj uzstādīt saules paneļus, izvēlas tieši "Elektrum" piedāvājumu," sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Pašlaik "Latvenergo" īsteno divus jaunus saules paneļu elektrostaciju būvniecības projektus Lietuvā un Igaunijā. Lietuvā, Klaipēdas rajonā vairāk nekā četru hektāru platībā tiek īstenots saules paneļu parka projekts ar 1,5 MW jaudu. Savukārt Igaunijā, Marjamā pašvaldībā tiks uzbūvēta 250 kilovatu (kW) saules elektrostacija. Abus parkus ir plānots nodot ekspluatācijā šā gada sākumā. Šos projektus īsteno koncerna meitasuzņēmumi "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", un tajos saražoto elektroenerģiju ir paredzēts pārdot klientiem abos šajos tirgos.

Elektromobilitātes jomā 2021.gadā uzņēmums plāno tupināt paplašināt uzlādes tīklu. "Kopš "Elektrum" uzlādes tīkla darbības sākuma klienti ir uzlādējuši 115 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, veicot gandrīz astoņus tūkstošus sekmīgu elektrouzlāžu. 2021.gadā plānojam dubultot uzlādes vietu skaitu, nonākot līdz vairāk nekā 80 un arī paplašināt to pieejamību ārpus galvaspilsētas Rīgas Latvijas reģionu pilsētās. Šobrīd uzlādes vietas ir pieejamas četrās pilsētās - Rīgā, Jūrmalā, Liepājā un Aizkrauklē," atklāja Baļčūns.

Viņš skaidroja, ka "Latvenergo" sistemātiski veic esošo ražotņu efektivitātes uzlabošanu, kas palielina zaļās elektroenerģijas izstrādi. Daugavas HES ģenerējošo iekārtu jauda, plānveidīgi veicot rekonstrukcijas darbus, ir palielināta no 1517 MW 2010.gadā līdz 1558 MW patlaban, bet rekonstrukcijas programmas beigās uzstādītā jauda sasniegs 1588 MW. No kopumā trijās stacijās esošajiem 23 hidroagregātiem pašlaik rekonstruēti 19. 2021.gadā plānots nodot ekspluatācijā vel vienu hidroagregātu Rīgas HES, tādejādi nodrošinot iekārtas darbību vismaz nākamās četras desmitgades un palielinot ne tikai hidroagregātu jaudu, bet arī lietderības koeficientu.

Savukārt TEC-2 teritorijā notiek Baltijā lielākās siltuma akumulācijas projekta izveide, un šā gada pirmajā pusē to varēs nodot ekspluatācijā. Siltuma akumulācijas iekārta būs viens no risinājumiem, lai uzlabotu TEC-2 efektivitāti un konkurētspēju, nodrošinot efektīvāku kurināmā izmantošanu un mazākus CO2 izmešus. Projekta realizācija tiek veikta, izmantojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, kas veido aptuveni 30% no projekta izbūves izmaksām, teica kopānijas valdes priekšsēdētājs.

Tāpat prioritāšu saraksta augšgalā ir efektivitātes uzlabošana "Latvenergo" koncernā. "Plānveidīgi efektivitāti paaugstinām pēdējos trīs līdz četrus gadus, un arī šis gads nav izņēmums, tādēļ arī 2021.gadā procesu pilnveide un efektivizēšana būs koncerna prioritāšu sarakstā," norādīja Baļčūns.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu