Dažās slimnīcās Covid-19 pacientu gultu noslodze pārsniedz 100% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Atsevišķās slimnīcās Covid-19 pacientiem paredzēto gultasvietu noslodze pārsniedz 100%, atklāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Pēc viņas paustā, kopumā situācija slimnīcās ir vai nu slikta, vai ļoti slikta atkarībā no iestādes, un NMPD darbs hospitalizāciju nodrošināšanā ir ļoti sarežģīts. Pašlaik var būt situācijas, kad pacientu no Jelgavas novada NMPD ved uz Liepājas slimnīcu, un tas atsevišķās situācijās kļūst bīstami pašiem pacientiem, jo attālums ir ļoti liels.

"Atsevišķās slimnīcās vēl ir kapacitāte Covid-19 pacientu uzņemšanai, kas, protams, nerisina situāciju kopumā. Šobrīd kopējā noslodze ir vairāk nekā 85%, kas ir ļoti augsts rādītājs. Atsevišķās slimnīcās gultu noslodze ir pāri 100%," atzina Cipule.

Tas nozīmē, ka to gultu, kas bija Covid-19 pacientiem, vairs nav, un pacienti tiek izvietoti citās gultās, lai viņus vispār būtu iespējams izvietot.

Atsevišķās slimnīcās Covid-19 pacientu gultu noslodze ir 118% un 120%. "Tas nozīmē, ka pārprofilētās gultas ir pilnas, un tiek rasti citi risinājumi," skaidroja NMPD vadītāja.

Vienlaikus viņa atzina, ka pirmdienas vienmēr ir raksturojušās ar to, ka tiek veikta apjomīga pacientu izrakstīšana, kas svētkos nevar tiks nodrošināta, tāpēc mediķi cer, ka grūtākais būs vēl tikai šis vakars un pirmdienas rīts. "Mēs pašlaik dzīvojam gaidās," piebilda Cipule.

Nākamnedēļ vairākas slimnīcas plāno atvērt papildu gultas Covid-19 pacientiem, taču plānus var mainīt pēkšņā personāla saslimstība ar Covid-19. Vienlaikus Cipule atzina, ka risinājums nav ilglaicīgs.

"Ņemot vērā šo milzīgu saslimstību, kas mums bija starpsvētku periodā, tas liecina, ka mūsu izaicinājumi vismaz uz janvāra otro pusi būs vēl lielāki un nozīmīgāki," skaidroja NMPD vadītāja, piebilstot, ka ir piepildījies sliktākais scenārijs un situācija vēl tikai pasliktināsies,

"jo saslimstība ir kāpusi, un neviens no ierobežojumiem viņu īsti nav apturējis".

Jau ziņots, ka stacionāros ievietoto Covid-19 slimnieku skaits tuvojas 1200, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Aizvadītajā diennaktī stacionāros ievietoti 136 Covid-19 slimnieki, tostarp trīs pārvesti. Tādējādi patlaban stacionāros ārstējas 1180 Covid-19 pacienti.

Pirms brīvdienām Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka žurnālistus informēja, ka līdz trešdienas pēcpusdienai Covid-19 pacientiem bija pieejamas 1083 gultasvietas. Vēl 101 gultasvietu bijis iespējams pārprofilēt.

No visiem slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 1114 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 66 - ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīts 71 pacients, tostarp trīs pārvesti. Bet kopumā no stacionāriem izrakstīto skaits sasniedzis 3608.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu