Banku analītiķi: 2021.gada pirmie mēneši darba tirgū būs grūti (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Oficiante. Ilustratīvs foto.
Oficiante. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Bezdarbs šā gada beigās Latvijā varētu veidot 7,3-8%, prognozē banku analītiķi.

"Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš sacīja, ka darba meklētāju īpatsvars 2021.gada beigās jeb ceturtajā ceturksnī varētu būt 7,3% apmērā pretstatā apmēram 8% pagājušā gada nogalē. "Tātad gaidāma situācijas uzlabošanās, bet ne gluži pilna nodarbinātība," viņš teica.

Tostarp Strautiņš prognozēja, ka šogad strauji augs nodarbināto skaits nozarēs, kurās 2020.gadā tas samazinājās.

"Izmaiņu virziens darba tirgū 2021.gadā, protams, būs pretējs 2020.gada dinamikai, samazinoties bezdarbam un augot nodarbinātībai, taču gada vidējie skaitļi daudz neatšķirsies," viņš piebilda.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norādīja, ka spēcīgais Covid-19 otrais vilnis situāciju darba tirgū atkal pasliktinās un tuvākajā laikā bezdarbs pieaugs, tostarp novembrī darba tirgus vēl bija stabilitāte, bet, visticamāk, decembrī situācija mainījās, taču

augstākā bezdarba virsotne varētu tikt sasniegta 2021.gada pirmajā ceturksnī. 

"To, cik kuplas būs darba meklētāju rindas, lielā mērā noteiks atbalsta pasākumu vēriens un efektivitāte. Ņemot vērā izmaiņas, daudzi kļūs ekonomiski neaktīvi un nogaidīs, līdz situācija darba tirgū kļūs noteiktāka. Sagaidāms, ka daudzās nozarēs atkal saruks nostrādāto stundu skaits," pauda Gašpuitis.

Viņš prognozēja, ka līdz pavasarim varētu saglabāties uzņēmēju piesardzība attiecībā uz darbinieku skaita palielināšanu. Darba tirgus būs samērā aktīvs noteiktās jomās, tostarp informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā, būvniecībā, kā arī apstrādes rūpniecībā, tādēļ

vispārējs un straujš bezdarba kāpums arī nav gaidāms. 

"Ņemot vērā iniciētās krīzes un atbalsta pasākumu ietekmi, reālā situācija būs sarežģītāka par to, ko varētu norādīt bezdarba līmenis. Bezdarbs varētu pakāpties līdz aptuveni 9-9,5%, pirms sāks ceļu lejup. Būtiski būs uzturēt atbalsta pasākumus skarto nozaru darbiniekiem, īpaši ar tūrismu saistītajām, jo tur atgūšanās būs lēnāka. Līdz ar otro ceturksni darba tirgus atkal iesils," sacīja Gašpuitis, prognozējot, ka 2021.gada beigās bezdarba līmenis varētu noslīdēt līdz 7,5%.

"Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija sacīja, ka darba tirgus līdz šim vīrusa krīzi pārcieš ļoti veiksmīgi. Palīdz gan valsts atbalsts, gan arī fakts, ka liela daļa ekonomikas pēc šī šoka ir pierādījusi spēju ļoti strauji atgūties. 

"Lai gan 2020.gads, visticamāk, noslēgsies ar labākiem darba tirgus rādītājiem, nekā iepriekš prognozēts, 2021.gada sākumā mēs vīrusa un būtiskāku ierobežojumu ietekmi vēl jutīsim. Bezdarbs pirmajā ceturksnī kāps gan vīrusa ietekmes, gan sezonalitātes dēļ. Taču ekonomikas izaugsmei atsākoties, arī darba tirgus situācija uzlabosies, un bezdarbs gada beigās varētu nokrist nedaudz zem 8%," teica Zorgenfreija.

Savukārt bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš atzīmēja, ka darba tirgū situācija Latvijā 2020.gadā bija labāka, nekā gaidīts, bezdarba līmenim trešajā ceturksnī Latvijā veidojot bija 8,4% salīdzinājumā ar 6% 2019.gada nogalē. 

"Šobrīd Latvijā ir ieviesti atkal dažādi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai, taču

situācija ekonomikā kopumā pagaidām ir būtiski labāka nekā pavasarī," sacīja Āboliņš,

piebilstot, ka 2021.gada pirmie mēneši darba tirgū būs grūti un, domājams, ka atsevišķi ierobežojumi būs nepieciešami līdz pavasarim. Tādēļ bezdarbs Latvijā 2021.gada sākumā varētu sasniegt 9%, taču 2021.gadā kopumā tas varētu būt robežās no 7,5% līdz 8%, vienlaikus reģistrētajam bezdarba līmenim 2021.gada beigās veidojot apmēram 6,5%.

Āboliņš minēja, ka lielākais darba vietu pieaugums gaidāms šobrīd būtiski ierobežotajās pakalpojumu nozarēs, taču tikai pie nosacījuma, ka līdz rudenim vakcinācija pret Covid-19 būs sasniegusi ekonomiski nozīmīgus apmērus un nākamajā ziemā tik būtiski ierobežojumi nav nepieciešami.

Jau vēstīts, ka Latvijā faktiskais bezdarba līmenis šogad novembrī bija 7,9%, kas salīdzinājumā ar oktobri ir par 0,2 procentpunktiem vairāk, vienlaikus Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis novembrī nemainījās, mēneša beigās saglabājoties 7,4% apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu