Atkāpies Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājs, kurš kritizēja Lukašenko (3)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājs Tadeušs Kondrusevičs. 24.decembris, 2020
Bijušais Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājs Tadeušs Kondrusevičs. 24.decembris, 2020 Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājs Tadeušs Kondrusevičs, kuram  valdošā režīma kritikas dēļ vairākus mēnešus netika atļauts atgriezties valstī, atkāpies no amata.

Pāvests Francisks pieņēmis Minskas un Mogiļevas  arhibīskapa Kondruseviča atlūgumu, kuru viņš iesniedzis svētdien, savā 75. dzimšanas dienā, paziņojis Vatikāns.

Atbilstoši Romas katoļu baznīcas noteikumiem bīskapiem jāiesniedz atlūgums, kad viņiem aprit 75 gadi. Tad pāvests vai nu atlūgumu pieņem, vai arī ļauj bīskapam palikt amatā arī turpmāk.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas varas iestādes atļāva Kondrusevičam, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, atgriezties valstī 24.decembrī, un  viņš vadīja Ziemassvētku dievkalpojumos Minskā.

31.augustā Baltkrievijas robežsargi  liedza Kondrusevičam atgriezties valstī. Iepriekšējā nedēļā Kondrusevičs bija piedalījies dievkalpojumos Polijā. Atrodoties Polijā, viņš žurnālistiem

paziņoja, ka uzskata 9.augustā notikušās prezidenta vēlēšanas par negodīgām un ka Aleksandram Lukašenko būtu jāatstāj prezidenta amats.

Pirms tam Kondrusevičs bija izplatījis  paziņojumu, kurā kā rupju sirdsapziņas brīvības un ticīgo tiesību pārkāpumu nosodīja Baltkrievijas milicijas specvienības OMON rīcību 26.augustā, kad omonieši uz laiku bloķēja Minskas katoļu Sv. Simeona un Helēnas baznīcas durvis, neizlaižot no dievnama daļu tur patvērušos protestētāju un draudzes locekļu.

Viņš atgādināja, ka saskaņā ar Baltkrievijas konstitūciju cilvēkiem ir tiesības lūgties, netraucēti ieejot dievnamā un atstājot to, un uzsvēra, ka šāda spēka struktūru rīcība nepalīdz mazināt spriedzi un atjaunot mieru un saskaņu sabiedrībā.

Lukašenko, komentējot Kondruseviča neielaišanu Baltkrievijā, teica, ka metropolīts "braucis uz Poliju un saņēmis konsultācijas, kā graut valsti".

22.decembrī Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs paziņoja, ka Lukašenko uzdevis atrisināt situāciju ar Kondruseviču. Tajā pašā dienā Vatikāna vēstniecība tikusi informēta, ka Kondrusevičam neesot šķēršļu atgriezties Baltkrievijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu