Par meitenēm, kas nevēlējās precēties

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sērša Ronana
Sērša Ronana Foto: kadrs no filmas

Ir grūti noticēt, ka tiesības piedalīties vēlēšanās sievietes ASV ieguva vien 1920. gadā, bet tikai pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados tika pie iespējas likumīgi atvērt savu bankas kontu. Kādas tiesības sievietēm un jaunām meitenēm bija vēl pirms pusotra gadsimta - to varam tikai iedomāties.  

Režisores Grētas Gervigas (Greta Gerwig) godalgotā romantiskā drāma "Mazās sievietes" ("Little women"), kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", ir skumjš atgādinājums par dzimumu nevienlīdzību, par patriarhālo, snobisko attieksmi pret jaunām sievietēm. 

Filmas pamatā ir amerikāņu rakstnieces Luīzas Mejas Alkotas (Louisa May Alcott) tāda paša 1868. gada nosaukuma romāns, kas ir sarakstīts pirms pusotra gadsimta. Tieši galvenās varones Džo Mārčas tēls, ko atveido īru aktrise Sērša Ronana (Saoirse Ronan), ir pašas Alkotas alter ego - jauna, spēcīga, neatkarību alkstoša jauna sieviete, kas nevēlas precēties aiz aprēķina. 

Precību tēma - ekonomisku apsvērumu vai mīlestības dēļ - ir viens no centrālajiem filmas vadmotīviem. 

Jāpiebilst, ka minētais romāns popkultūrā adaptēts vairākkārt - 1912. gadā Brodvejā iestudēta izrāde, 1969. gadā - balets, 1998. gadā - opera, kā arī tapušas vairākas televīzijas versijas. Gervigas filma ir no visa augstāk minētā ir feministiskākā interpretācija, kas akcentē sievietes vēlmi būt neatkarīgai, rast prieku savā darbā. 

Sērša Ronana (Saoirse Ronan), Florence Pjū (Florence Pugh) un režisore Grēta Gerviga (Greta Gerwig).
Sērša Ronana (Saoirse Ronan), Florence Pjū (Florence Pugh) un režisore Grēta Gerviga (Greta Gerwig). Foto: AP/Scanpix

Režisores Gervigas darbs (viņas pirmā lente bija "Lady Bird") vēsta par četrām māsām, kas meklē savu vietu dzīvē. Darbība norisinās Amerikas Pilsoņu kara laikā un vēsta par pirmo mīlestību, vilšanos, šķiršanās sāpēm un sava dzīves ceļa meklējumiem – lietām, kas aktualitāti nezaudē visos laikos.

Galvenajās lomās Sērša Ronana, Emma Vatsone, Florence Pjū un Merila Strīpa.

"Little Woman" ("Mazās sievietes")
"Little Woman" ("Mazās sievietes") Foto: publicitātes

Pirms diviem gadiem lente nopelnīja veselas sešas nominācijas prestižajai ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvai, taču mājās filmas veidotāji devās tikai ar vienu - Oskaru par labāko kostīma dizainu (Jacqueline Durran).

Ažiotāžu sacēla tas, ka tieši režisora nominācijā nedz Gerviga, nedz kāda cita sieviete iekļauta netika. Šis temats Holivudā atkal aktualizēja tēmu par dzimumu vienlīdzību kino industrijā. Lai arī pati režisore bija priecīga par daudzajām nominācijām, filmas aktrises Sērša Ronana un Florence Pjū (Florence Pugh) pauda savu neizpratni.

"Esmu ļoti priecīga, ka Kinoakadēmija pamanījusi Gervigu par scenāriju un filmu, taču domāju, ja esam nominēti ar filmu, tad loģiski būtu, ka nominēta tiek arī filmas režisore," izdevumam "Deadline" toreiz izteikusies Ronana.

"Nespēju noticēt, ka atkal kategorijā "Labākais režisors" nav nominēta neviena sieviete," izteikusies Pjū. "Es nezinu kā to risināt. Laikam jāturpina par šo faktu skaļi runāt."

Filma šobrīd pieejama arī viedtelevīzijas abonentiem.

Filmas "Little Woman" ("Mazās sievietes") reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu