Latviešu vārds pasaulē: skandināvi iecienījuši latviešu celtās koka ēkas (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Aleksandrs Kendenkovs/BDCC arhīvs

Skonto Group uzņēmums Skonto Prefab kopā ar meitasuzņēmumu Cross Timber Systems pēdējo piecu gadu laikā, kopš CLT koka paneļu un Glulam līmētu koka siju pieprasījums pasaulē palielinās, realizējis ievērojamu skaitu projektu Latvijā un Skandināvijā.

Arhitektūras pasaulē periodiski ienāk dažādas inovācijas - dažkārt tās ir jaunas būvniecības metodes, tehnoloģijas vai būvmateriāli. Mūsdienās, pieaugot interesei par ilgtspēju un ekoloģiju, ir radīti CLT paneļi jeb videi draudzīga alternatīva dzelzsbetonam. CLT paneļi jeb industriāli ražoti vairāku slāņu masīvkoka paneļi no plaknē salīmētiem perpendikulāri novietotiem koka dēļiem.

CLT paneļu tehniskie parametri ir konkurētspējīgi ar dzelzsbetona īpašībām, to svars ir mazāks, ugunsdrošības klase – augsta.

Masīvkoka ēkas gadsimtiem ilgi uzglabā oglekli, bet izjauktas var pārtapt un kalpot citām funkcijām.

"Skonto Prefab" projekts "Lillehammer Taarn", Lillehamerā, Norvēģijā
"Skonto Prefab" projekts "Lillehammer Taarn", Lillehamerā, Norvēģijā Foto: Skonto Prefab

Mārtiņš Ķeņģis, Skonto Prefab valdes priekšsēdētājs, atzīmē, ka pieprasījums pēc CLT un Glulam aug triju iemeslu dēļ. Pasūtītāji domā par videi draudzīgu ēku radīšanu; CLT paneļi ir ar augstu izturību un stabilitāti un piemēroti nesošo konstrukciju izbūvei arī daudzstāvu ēkās, izgatavojami liekti elementi; CLT konstrukcijas ir efektīvi transportējamas un ātri uzstādāmas, pat apjomīgos objektos to var paveikt neliela speciālistu brigāde. CLT un Glulam vizuālās un tehniskās īpašības to padara par ilgtspējīgu izvēli tieši izglītības iestāžu īstenošanai, arhitektoniskās plastikas iespējas ir neizsmeļamas, un paneļi ir iederīgi interjera elementi telpās, kur uzturas bērni vai skolēni.

Kopā ar plašiem stiklojumiem tiek radīta ēteriska, gaiša vide, kur jūtams koka patīkamais aromāts.

Rēķinoties ar arvien lielāku jaunu skolu un bērnudārzu nepieciešamību, CLT paneļi ir tehnoloģiski inovatīva atbilde. Skonto Prefab realizēto bērnudārzu un izglītības iestāžu kontā parauga vērta ir starptautiskā koledža ar dienesta viesnīcas funkciju triju stāvu augstumā Piņķos, kas pēc būtības ir hibrīdbūve ar lielu CLT un Glulam īpatsvaru un projekta izstrādi BIM platformā. Tāpat ievērības cienīgs ir projekts Alta Omsorgssenter, kas atrodas Norvēģijā aiz polārā loka. Projekts sastāv no piecām ēkām ar kopējo platību 24 000 m2, kurās atradīsies aprūpes nami un pansionāti. Citi ārvalstīs realizētie projekti: Norvēģijā Lillehammer Taarn, Nīderalndē Almere School un Apvienotajā Karalistē Merkinch Primary School). 

FOTO: Izglītības iestāde Piņķos, kas būvēta no CLT koka paneļiem

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu