Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieaugusi par 24,2% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

Baltijas valstīs elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga par 24,2% un bija 39,54 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Arī Lietuvā un Igaunijā vidējā elektroenerģijas cena bija 39,54 eiro par MWh, kamēr "Nord Pool" vidējā sistēmas cena palielinājās vairāk nekā divas reizes - no 14,82 eiro par MWh līdz 24,5 eiro par MWh.

"Nord Pool" reģionā, pieaugot pieprasījumam, elektroenerģijas cenu kāpumu galvenokārt ietekmēja vēsāki un sausāki laika apstākļi. Turklāt iepriekšējā nedēļā reģionā bija par 41% zemāka vēja staciju izstrāde. Pagājušās nedēļas beigās Zviedrijā viens no atomelektrostacijas energoblokiem ar uzstādīto jaudu 881 megavats (MW) pēc 45 darbības gadiem pārtrauca darbu. Savukārt Baltijā cenu pieaugumu ietekmēja augstākas cenas kaimiņvalstīs, kā arī zemākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 apgabala.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš sasniedza 8946 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apmēri pieauga līdz 9423 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2% - līdz 526 GWh. Igaunijā patēriņš samazinājās par 2% un bija 164 GWh, Latvijā patēriņš samazinājās par 4% - līdz 133 GWh, bet Lietuvā patēriņš samazinājās līdz 229 GWh, kas ir par 2% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Pagājušajā nedēļā kopējā Baltijas elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 3% - līdz 220 GWh, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Latvijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 16% - līdz 72 GWh, Igaunijā ražošanas apmēri pieauga par 9% - līdz 75 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 1% - līdz 73 GWh.

Izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 54%, Igaunijā 46%, bet Lietuvā 32%. Baltijas valstīs aizvadītajā nedēļā saražoti 42% no reģionā patērētā elektroenerģijas daudzuma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu