Pagaidām nav plānots mazināt ierobežojumus, nedēļā plāno vakcinēt 50 000 cilvēku (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktos ierobežojumus pagaidām nav plānots mazināt, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem Sadarbības sanāksmes sēdē. Savukārt Veselības ministre Ilze Viņķele (AP!) atklāja, ka vakcinēšanas kapacitāti ir plānots celt līdz 50 000 cilvēku nedēļā.

Kariņš uzsvēra, ka rīt, 5.janvārī, valdībai būtu konceptuāli jāvienojas, par cik ilgu laiku varētu pagarināt esošos ierobežojumus.

Premjers norādīja, ka ir svarīgi, lai sabiedrībai situācija un ierobežojumi būtu saprotami un skaidri.

"Uzskatu, ka mums nevajag sabiedrību raustīt. Ir skaidrs, ka cīņa nav uzvarēta un zināmi ierobežojumi ir jāuztur," sacīja premjers.

Kariņš pauda, ka, viņaprāt, ierobežojumi būtu jāpagarina, savukārt to, vai un kā tos varētu modificēt, vēl apspriedīs. Varētu diskutēt par izmaiņām, piemēram, pieejamo preču klāstā. Kariņš arī uzsvēra, ka jebkurām izmaiņām noteiktajā kārtībā ir jābūt saprotamām un tās nedrīkstētu būt pretrunā ar esošo kārtību.

Premjera ieskatā komandantstunda jeb "mājsēde" ir viegli saprotams un konkrēti kontrolējams ierobežojums. Viņaprāt, likumsargi ir labi tikuši galā ar kontroles pasākumiem komandantstundas pirmajā posmā. Vienlaikus premjers norādīja, ka bija arī tādi cilvēki, kas apzināti mēģināja pārkāpt noteikumus, par ko saņēma sodus.

"Mūsu mērķis ir noteikt, ka cilvēki lieki netiekas. Līdz vakcinēšanai drošākais aizsardzības līdzeklis ir vienkārši nekontaktēties," pauda politiķis.

Viņš akcentēja, ka valdībai turpmāk jābūt ļoti uzmanīgai, strauji un radikāli mainot nosacījumus īsā laika posmā.

"Mums ir uzmanīgi jāizsver, kas iedzīvotājiem būtu viegli saprotams un arī efektīvi kontrolējams. Pagājuši tie laiki, kad no nedēļas uz nedēļu dažādu apsvērumu dēļ valdība bija spiesta mainīt dažāda veida noteikumus," uzsvēra premjers.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzsvēra, ka kontroles pasākumus visās to izpausmēs nedrīkst padarīt vājākus, jo Covid-19 izplatība nav mazinājusies.

Viņķele: Latvijā būs jāspēj pret Covid-19 vakcinēt 50 000 personu nedēļā

Covid-19 pandēmijas apstākļos Latvijā vakcinēšanas kapacitāti ir plānots celt līdz 50 000 cilvēku nedēļā atbilstoši plānotajam piegādāto vakcīnu skaitam, šodien notikušās tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Justīne Deičmane informēja, ka prezidentam šodien notika attālināta saruna ar ministri un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāju Daci Zavadsku par situāciju Covid-19 veselības nozarē, it sevišķi slimnīcās, un par Latvijas iedzīvotāju vakcinācijas plānu tuvākajos mēnešos.

Skaidrojot Covid-19 plānoto vakcinācijas grafiku, ministre sacīja, ka parastos apstākļos

Latvija jau tā ir spējīga pusotra mēneša laikā vakcinēt 200 000 personu, un patlaban, pandēmijas apstākļos, plāns pēc vakcīnu saņemšanas ir spēt vakcinēt 50 000 personu nedēļā,

atbilstoši plānotajam Latvijai piegādāto vakcīnu skaitam. "Šie dažādo ražotāju vakcīnu konkrētie piegādes datumi patlaban ir zināmi tikai daļēji, bet tuvākā laikā tas kļūs skaidrāks," viņa uzsvēra.

Ministre iepazīstināja arī ar plānoto vakcinācijas infrastruktūru. Tajā paredzēts iesaistīt ne tikai slimnīcas, bet arī privāto sektoru un ģimenes ārstus. Viņķele uzsvēra, ka rīt, 5.janvārī, Ministru kabinets šo plānu, kas balstīts uz ekspertu izstrādāto vīrusa apkarošanas stratēģiju, izskatīs detalizēti.

Toties prezidents uzsvēra, ka vakcinācija jāveic ātri un efektīvi. Viņš sacīja, ka ir

jāpanāk, lai "mūsu vakcinācijas tempi būtu labākie Eiropā - tas ir visas mūsu sabiedrības un ekonomikas atveseļošanas interesēs".

Tāpat Levits uzsvēra, ka nav jāsamierinās ar vakcinēšanas minimālo kapacitāti, bet jāorientējas uz maksimāli iespējamo, lai visi cilvēki, kuri to vēlēsies, īsākā iespējamā laika posmā patiešām arī tiktu vakcinēti.

"Tieši tādam ir jābūt vakcinācijas plāna mērķim. Vakcinācijas infrastruktūra, organizēšana un īstenošana ir jāpakārto šim virsmērķim," pauda prezidents.

Kariņš: Vakcinācijas plānam jābūt saprotamam arī pensionāram Balvos

Vakcinācijas pret Covid-19 plānam ir jābūt tik skaidram, lai to saprastu visas sabiedrības grupas, tostarp pensionāri, šodien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Mūsu biļete atpakaļ uz normālo ikdienu atrodama vakcinācijā, un tā var atbrīvot no visādiem ierobežojumiem,"

sacīja premjers, atgādinot, ka rīt valdībā jau ceturto reizi uzklausīs Veselības ministrijas sagatavoto vakcinācijas plānu.

Kariņš uzsvēra, ka vakcinācijas plānam ir jābūt ļoti skaidram un saprotamam. "1940.gadā dzimušam pensionāram Balvos būtu jāsaprot, kā viņš varēs tikt pie vakcīnas. Tāpat sievietei, divu bērnu mātei, kas dzimusi 1970.gadā, arī būtu jābūt skaidram. Visiem jābūt skaidram, kā tiks organizēta vakcinācija. Tas ir pats svarīgākais," pauda politiķis.

Valdības vadītājs atzina, ka viņš sadzird jautājumus par vakcinācijas tempu, piebilstot, ka

Latvijas uzstādījumam ir jābūt "ļoti elementāram" - pēc iespējas īsā laikā vakcinēt tik daudz cilvēku, lai veidotos pūļa imunitāte.

"Veselības ministrija (VM) sākumā teica, ka tas izdarāms 18 mēnešos, un tad mēs bijām izbrīnīti, uzskatot, ka tas ir pavisam nepieņemami. Ir jābūt skaidri izstrādātam plānam. Mēs nezinām, kādā tempā ražotāji varēs piegādāt vakcīnu, nezinām, cik ātri zāles tiks sertificētas, bet visu pārējo mēs varam kontrolēt, ja ir ļoti skaidra kārtība, kā notiek vakcinācijas process," norādīja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka galvenais izaicinājums sabiedrībai saistībā ar vakcināciju būs "temps, temps, temps", turklāt jābūt skaidri noteiktai loģistikai, jo "mēs nevarēsim veidot dzīvas rindas, jo tie, kas ir dzīvā rindā, par nelaimi, varētu būt Covid-19 pārnēsātāji".

Jautāts, pēc kādiem kritērijiem tiks vērtēts VM piedāvātais vakcinācijas plāns, lai to varētu uzskatīt par pietiekami kvalitatīvu, Kariņš pauda, ka ir jābūt dokumentam, kurā skaidri norādīts, kādas būs konkrētās vakcinējamo cilvēku grupas, kā katrs iederas grupā, kā ar katru sazināsies, kā sekot ikdienā līdzi vakcinācijas procesam, kā mobilizēt īsā laikā potētājus, "ja vienlaikus īsā laikā ļoti daudz vakcīnu Latvijā ieradīsies".

"Mums ir jābūt gatavam plānam, kā vajadzības gadījumā mobilizēt ļoti daudzus potētājus. Jābūt tā, ka mēs būtu gatavi jebkurā brīdī ņemt pretim jebkura ražotāja vakcīnas, nekavējoties neskaidrību dēļ," akcentēja premjers.

Kā ziņots, Kariņš rīt no VM gaidīs skaidru un ikvienam saprotamu vakcinācijas pret Covid-19 plānu.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu