Viņķele: Vakcinēšana triecientempā ir atkarīga no Latvijā pieejamajām vakcīnām (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele.
Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele. Foto: Evija Trifanova/LETA

Iespēja pret Covid-19 vakcinēt triecientempā ir atkarīga no Latvijā pieejamajām vakcīnām, pirmdien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa skaidroja, ka vakcinācijas stratēģija, kas tiks papildināta, ir balstīta uz diviem pamatprincipiem. Viens no tiem paredz, ka vienīgais ierobežojums vakcinācijas procesam ir vakcīnu pieejamība, kas ir ārpus Latvijas ietekmes zonas. Tāpat Latvijas vakcinācijas portfelis sadalīts tā, lai riski nebūtu koncentrēti uz vienu ražotāju.

"Vakcinācijas plāns ir dzīvs materiāls, kas papildināms nemitīgi, jo dažādos ātrumos tiek reģistrētas vakcīnas," sacīja politiķe.

Viņķele uzsvēra, ka tiek pārskatīts arī prioritāri vakcinējamo personu loks, tajā ietverot arī kritisko dienestu darbiniekus, kas pakļauti paaugstinātam riskam.

Viņa skaidroja, ka "Pfizer" vakcīnu apjoms ir gandrīz pietiekams, lai noslēgtu pirmo vakcinācijas posma daļu, kas ietver mediķus, kas strādā ar Covid-19 pacientiem. Universitāšu slimnīcas savu darbinieku vakcināciju plāno pabeigt tuvākajās dienās, atklāja Viņķele.

"Labā ziņa, ka reģionu slimnīcas, kas sākumā bija piesardzīgākas attiecībā uz vakcīnām, ir kāpinājušas savu interesi par to," pauda politiķe, solot turpmāk skaidrot vakcinācijas plānu, tostarp veidojot kampaņas dažādām mērķgrupām.

Ņemot vērā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) uzsvaru uz nepieciešamību vakcinācijas procesu īstenot iespējami raiti, Viņķele uzsvēra, ka, domājot par vakcināciju "triecientempā", nereti garām paslīd tas, ka "triecientemps" atkarīgs no Latvijā pieejamajām vakcīnām, turklāt "Pfizer" vakcīnas realizēšana "triecentempā" esot sarežģīta.

"Vairākums ražotāju tās piedāvāja sadalīt proporcionāli iedzīvotāju skaitam. Tas ir bijis pamata princips vakcīnu pieejamībai. Būšana Eiropas Savienībā Latviju ierindoja to valstu vidū, kam vakcīnas pieejamas, jo citādi maza valsts nevarētu turēt līdzi sacensībā pēc vakcīnām," sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka Latvija nevar cerēt uz pēkšņām un neplānotām vakcīnas piegādēm lielos daudzumos, jo vakcīnu piegāde notiek, ievērojot ražotāju jaudu un īstenotos iepirkumus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu