Satversmes tiesa saņēmusi daudzus ar Covid-19 ierobežojumiem saistītus pieteikumus (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Decembrī Satversmes tiesa (ST) ir saņēmusi daudzus ar Covid-19 saistītus pieteikumus, tajā skaitā par sejas masku valkāšanu, par pulcēšanās ierobežojumiem, par politiskās partijas dibināšanas neiespējamību un citiem līdzīgiem aizliegumiem, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" uzsvērusi Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Oipova.

Šie pieteikumi lielākoties vēl ir izskatīšanā tiesnešu kolēģijās, tiesa vēl nav lēmusi par lietu ierosināšanu, viņa skaidroja, piebilstot, ka kolēģijai tos jāpabeidz izskatīt mēneša laikā, bet, ja pieteikums ir sarežģīts, tad izskatīšanas procesu var pagarināt vēl par mēnesi.

Intervijā Osipova arī minējusi, ka pirmajam spriedumam kāda no administratīvi teritoriālās reformas lietām jābūt jau pavasarī, pirms Centrālā vēlēšanu komisija sāks gatavoties pašvaldību vēlēšanām jūnijā - tad arī būs zināms virziens, kas šai komisijai būtu jāņem vērā.

Patlaban ir ierosinātas 18 lietas. Osipova atzina, ka pašvaldības joprojām turpina iesniegt pieteikumus. Patlaban ir apvienotas pirmās divas lietas, kuras sāks skatīt 13.janvārī publiskā procesā.

"Katrai pašvaldībai, kas vērsās tiesā, ir sava sāpe. Tiesai būs svarīgi izvērtēt to, kādā procesā ir pieņemts likums, pēc kura tiks īstenota pašvaldību reforma," norādīja ST vadītāja.

Vienlaikus viņa atzina, ka tiesa gaida septītā tiesneša apstiprināšanu, jo ir ievērojami palielinājies darba apjoms - pērn būtiski pieaudzis pieteikumu un ierosināto lietu skaits. Līdz 2020.gada beigām bija ierosinātas 66 lietas jeb gandrīz divas reizes vairāk nekā 2019.gadā, kad tika ierosinātas 38 lietas.

Viņa sacīja, ka ST ik pa laikam bijusi sešu tiesnešu sastāvā. "Taču tas, ka Satversmes tiesa gadiem ir strādājusi sešu tiesnešu sastāvā, nav labi, jo tiesai ir nepieciešama viedokļu dažādība - katrs tiesnesis piedalās tiesas procesa diskusijā ar savu viedokli un pieredzi, savu skatījumu un specializāciju. Jāņem vērā, ka Latvijā ir mazākā konstitucionālā tiesa Eiropā, citās valstīs ir deviņi, 12 un pat vēl vairāk tiesnešu," viņa uzsvēra.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu