No gada sākuma sievietes Krievijā var strādāt profesijā, kas viņām līdz šim bija liegta, - Maskavas metro vilciena vadītāja. 

Padomju laikos būvētā Maskavas metro vilcienus līdz šim drīkstēja vadīt tikai vīrieši. Šis darbs bija iekļauts valsts reģistrā ar profesijām, kas uzskatītas par pārāk bīstamām sieviešu veselībai.

Taču svētdiena bija pirmā darba diena vairākām jaunajām Maskavas metro vilcienu vadītājām.

Foto: AFP / Scanpix

Bieži kritizētajā sievietēm aizliegto profesiju sarakstā līdz pagājušā gada septembrim bija 456 profesijas. Tagad tajā palikuši apmēram 100 amati, vēsta aģentūra AFP.

2000.gadā apstiprinātajā sarakstā bija iekļautas ne vien profesijas ogļrūpniecībā un metalurģijā, bet arī tādi darbi kā autobusa vadītājs, jūrnieks, izpletņlēcējs, automehāniķis un pat pūšamo mūzikas instrumentu izgatavotājs. No šī gada sievietēm ir pieejamas daudzas no iepriekš liegtajām profesijām.

Foto: AFP / Scanpix

Tiesa gan, metro vilcienu vadīšana sievietēm nav bijusi liegta vienmēr. 1936.gadā sievietēm atļāva strādāt šajā profesijā, taču 80.gados tika aizliegts pieņemt darbā jaunas metro vilcienu vadītājas. Metro vilcienu vadīšanas bīstamība tika pamatota ar to, ka darbiniekiem ilgstoši jāuzturas zem zemes. Šāds skaidrojums gan izpelnījās kritiku, jo sievietes tiek nodarbinātas, piemēram, kā apkopējas un biļešu kasieres. Krievijas Transporta ministrija norādījusi, ka automatizācijas rezultātā vilciena vadītāja darbs vairs neprasot "smagu fizisku piepūli".

Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA

Pirms lēmuma stāšanās spēkā 25 sievietes sāka mācīties par metro vilcienu vadītājām. Apmēram puse no viņām mācības pabeidza un tika pieņemtas darbā, raidorganizācijai CNN norādījusi Krievijas Nodarbinātības ministrija. Tuvākā gada laikā plānots darbā pieņemt vēl vairākus desmitus sieviešu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X