VID lūdz sākt kriminālvajāšanu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde pagājušā gada nogalē ir lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret personu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, informēja VID.

2019.gada maijā VID amatpersonas lidostā "Rīga" veica reisa Maskava-Rīga pasažieru un to bagāžas pārbaudi. Tās laikā tika nolemts pastiprināti pārbaudīt kādu pasažieri, kurš Latvijas robežu šķērsoja pa "sarkano" koridoru, tādējādi apliecinot, ka pie personas vai bagāžā atrodas preces vai skaidra nauda, kas būtu jādeklarē, vai kuru pārvietošana pāri muitas robežai ir aizliegta vai ierobežota.

Ņemot vērā, ka persona, deklarējot skaidras naudas līdzekļus vairāk nekā 100 000 eiro apmērā, nevarēja paskaidrot un uzrādīt naudas izcelsmes dokumentus, persona tika aizturēta un izņemtā nauda ar tiesas lēmumu arestēta.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā veiktas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un 2020.gada decembrī kriminālprocess tika nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19.pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID atgādina, ka cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tostarp noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanas pāri Latvijas valsts robežai ierobežošana, ir viena no VID prioritātēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu