"Tas ir visa MK uzdevums". Puntulis par Stūra mājas nākotni

CopyDraugiem X Whatsapp
Stūra māja
Stūra māja Foto: Jānis Škapars/TVNET

Stūra mājas jeb Tetera nama ēkas izmantošanas veids nākotnē ir visa Ministru kabineta uzdevums un par to ir jāvienojas koalīcijas politiskajiem spēkiem, tādu viedokli paudis kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Kā informēja ministra padomniece Inga Vasiļjeva, Puntulis atzīmējis, ka ēka ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īpašums, bet valsts akreditēts privātais muzejs - Latvijas Okupācijas muzejs (LOK) - aizņem mazāko tās daļu.

Tāpat ministrs atzina, ka sadarbības sanāksmē koalīcija ir vienojusies, ka ēka nav nododama izsolei, ņemot vērā tās vēsturisko vērtību. Viņš atgādināja, ka decembrī šī vērtība tikai pieauga, kad decembrī Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP) Stūra mājai piešķīra valsts nozīmēs vēsturiska notikuma vietas statusu.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis
Kultūras ministrs Nauris Puntulis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Puntulis norādīja, ka Kultūras ministrijas (KM) ieskatā lietderīgai ēkas izmantošanai turpmāk iespējami vairāki scenāriji. Viens no scenārijiem varētu būt tāds, ka vēlreiz jāmeklē nomnieks no valsts vai pašvaldības institūcijām. Tāpat jāņem vērā, ka interesi par ēku kā savu mītni ir izrādījušas arī dažādu profilu nevalstiskās organizācijas, kas šo vēlmi pauduši vairākām ministrijām.

"Līdz ar to vispirms ir jāvienojas par ēkas turpmāko nākotni, savukārt, iniciatīvai par finanšu resursiem vispirms jānāk no Finanšu ministrijas un VNĪ,"

uzsvēra ministrs.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs pavēstīja, ka VNĪ pārvalda ēkas, bet par to pielietojumu lemj atbildīgās ministrijas. VNĪ līdz šim gādājis par to, lai ēkas tehniskais stāvoklis netiek pasliktināts līdz brīdim, kad namam tiks rasts pielietojums.

Renārs Griškevičs
Renārs Griškevičs Foto: Ieva LeiniÅ¡a / LETA

Griškevičs skaidroja, ka VNĪ no savas puses jau ir piedāvājusi risinājumu un darījusi visu iespējamo, lai vēsturisko īpašumu saglabātu valsts vajadzībām, kā arī kapitālsabiedrības kompetences ietvaros radusi reālu īpašuma attīstības iespējas scenāriju. Lai rastu ekonomiski lietderīgāko ēkas izmantošanas veidu, VNĪ ēku Brīvības ielā 61 un tā brīvās platības, kā nomas objektu aktīvi piedāvāja pielāgot valsts budžeta iestādēm, kā arī uzrunāja komercsektora tirgu un Rīgas pilsētas pašvaldību, aicinot izvērtēt iespējamo maiņas darījumu.

"Sarunas ar minētajām iestādēm nenesa rezultātu - ne valsts budžeta iestādes, ne komercsektors, ne Rīgas pilsētas pašvaldība nesaskatīja savu iespējamo darbību īpašumā, to attīstot un sniedzot tam jaunu elpu. Ilgstoši strādājot pie reāli iespējamiem nama attīstības scenārijiem valsts līdzekļu optimālam izmantojumam, kā racionālāko un saimnieciski izdevīgāko VNĪ joprojām redz nama pārdošanu, tajā pašā laikā nodrošinot nepieciešamās ekspozīciju telpas Okupācijas muzeja vajadzībām ilgtermiņā. Vienlaikus VNĪ izprot iestāžu vēlmi saglabāt vēstures liecības un ir gatava arī turpmāk pārvaldīt ēku, ja atbildīgā ministrija piedāvā savu risinājumu," pauda Griškevičs.

Viņš informēja, ka īpašuma atsavināšanas procesā notikušas ilgstošas sarunas ar potenciālajiem investoriem, kuri apzinās īpašuma tehnisko stāvokli un nepieciešamos ieguldījumus, tādējādi VNĪ ir pamats uzskatīt, ka investori spētu tikt galā gan ar vēstures mantojuma saglabāšanu, gan ar ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanu. Tādējādi tiktu sakārtots vēl viens vēsturiskais nams Rīgā, nodrošinot muzeja pilnvērtīgu darbību īpašumā, bet iegūtie līdzekļi no atsavināšanas tiktu novirzīti citiem nepieciešamajiem valsts infrastruktūras objektiem.

Jau rakstīts, ka pagājušā gada 17. decembrī NKMP Stūra mājai piešķirt valsts nozīmēs vēsturiska notikuma vietas statusu. Savukārt valdību veidojošās partijas 30.novembrī vienojās pārtraukt Stūra mājas izsoli, domājot par citiem šīs ēkas apsaimniekošanas veidiem.

VNĪ jau 20. novembrī apturēja vēsturiskā Tetera nama Brīvības ielā 61, Rīgā, jeb Stūra mājas izsoles procesu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā LOM un tā pārraugošās iestādes - KM lūgumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu