Irāna aicina Interpolu izdot Trampa aresta orderi (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna vērsusies Interpolā ar aicinājumu izdot ASV prezidenta Donalda Trampa starptautisko aresta orderi saistībā ar pirms gada notikušo Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani slepkavību.

"Šajā sakarībā mēs Interpolā esam iesnieguši "sarkano paziņojumu" par 48 cilvēkiem, arī Trampu, ASV komandieriem un Pentagona pārstāvjiem, kā arī ASV karavīriem reģionā," otrdien sacīja tieslietu jomas pārstāvis sakariem ar presi Golams Huseins.

Šajā lietā notiek konstruktīva sadarbība ar kaimiņvalsti Irāku, Irānas valsts televīzijā sacīja amatpersona.

1923.gadā dibinātais Interpols koordinē policijas operācijas 194 dalībvalstīs. Valstis var izmantot "sarkano paziņojumu", lai pieprasītu citām valstīm atrast un aizturēt kādu cilvēku.

2020.gada 3.janvārī ASV armija, izpildot Trampa rīkojumu, netālu no Bagdādes lidostas nogalināja Soleimani, kas bija ieradies vizītē Irākā.

Uzbrukumā tika nogalināts arī ietekmīgais Irākas paramilitārā grupējuma "Hashd al-Shaabi" līdera vietnieks Abu Mahdi al Mohandess.

Soleimani bija Irānas bruņoto spēku elites vienības Kudsas spēku komandieris.

Viņš koordinēja Irānai lojālo bruņoto vienību aktivitātes Irākā un citās valstīs, cita starpā arī to operācijas pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Irānas prezidents Hasans Ruhani nodēvējis Soleimani par nacionālo varoni. 

Soleimani pēc nogalināšanas ASV uzbrukumā reģionā kļuvis par leģendu.

Teherāna atriebs viņa slepkavību "īstajā laikā" un vienlaikus spers tiesiskus soļus pret Trampu un Pentagonu, sacīja Ruhani.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu