Āgenskalna sprādzienā cietušās ēkas iedzīvotāju biedrības atklāta vēstule (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ugunsdzēsēji strādā sprādzienā nopostītās trīsstāvu dzīvojamās mājas daļā Melnsila ielā 2, Āgenskalnā.
Ugunsdzēsēji strādā sprādzienā nopostītās trīsstāvu dzīvojamās mājas daļā Melnsila ielā 2, Āgenskalnā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Iedzīvotāju biedrības "Melnsila 2" valdes loceklis Aigars Stafeckis sagatavojis amatpersonām adresētu atklātu vēstuli, aicinot nekavējoties izveidot krīzes komiteju un norīkot atbildīgo amatpersonu, kas tālāk koordinētu eksplozijas seku likvidēšanu.

Publicējam pilnu vēstules tekstu: 

Sakarā ar mūsu mājas traģiskā sprādziena rezultātā radušos situāciju, visu dzīvu palikušo un dažu ievainoto iedzīvotāju vārdā vēršamies pie visām valsts un pašvaldības instancēm, lai uzsāktu neatliekamu koordinētu rīcību tālāko seku likvidēšanai.

Pēc sprādziena lokalizācijas (policijas slēdzienu vēl gaidām), video kameras materiālā, kas fiksēja sprādziena brīdi, redzams, ka sprādziens ir noticis pašvaldībai piederošajā dzīvoklī, kurā ir arī bojāgājušais.

Vakar 05.01.2020, piedalījos Mājokļu un Vides departamenta Ārkārtas sēdē. No MVD, kuru pārziņā ir viens no mūsu mājas dzīvokļiem un RNP, mūsu apsaimniekotāja vadības sacītā sapratu, ka viņi nes tikai daļēju atbildību par notikušo. Pašlaik jau no pirmajiem būvvaldes un būvekspertu saņemtajiem atzinumiem izriet, ka pilnīgi visai atbildība par pašreizejo ēkas un pēc katastrofas esošo mantu drošību un seku likvidēšanu gulstas vienīgi uz mūsu privāto dzīvokļu īpašnieku pleciem.

Man kā mājas pilnvarotājam, pašlaik par katru paredzamo vai paveikto seku likvidēšanas darbu zvana darbinieki no dažādām Rīgas instancēm, lai tos ar mani saskaņotu. Protams, paldies viņiem , personīgi arī M. Kaktiņa kungam no RNP, kurš vēl vakar vakarā palīdzēja uz blakus Ļermontova 8 esošo māju pārnest policijas ekspertīzes laikā atrastās vērtīgās mantas. Visi šie likvidācijas darbi protams ir par maksu un par tiem no RNP puses tiks piestādīti rēķini un pēc viņu teiktā atvilkti no mūsu uzkrājuma naudas. Kā piemērs, konkrēti šodien, kad tiks pabeigta policijas ekspertīze, uz Melnsila ielas būs izgāzti aptuveni autokravu 20 kravu būvgružu. RNP mums piedāvā konteineru pakalpojumus, bet zinot to pašreizējās izmaksas, bez demontāžas darbiem, kas ir ap 1200-1500 EUR, tie būs vēl ap 5000 EUR. Un tā ir tikai neliela daļa no kopējā eksplozijas drupu apjoma. Vakar vakarā sazinoties ar mājas iedzīvotājiem, lai ietaupītu savu nelielo, mājas uzkrājumu, mutiski piekritām RNP ka pēc Melnsila ielas ekspertīzes pārmeklēto būvgružu apjomu uz laiku nokraut mājas pagalmā, lai ar pašu mājas iedzīvotāju spēkiem tos vēlāk pāršķirot, uz ko RNP pārstāvis piekrita.

Pašlaik mūsu uzkrājums RNP veido ap 10000 EUR, no kuriem mums ir saistības par 3500 EUR ar uzņēmumu, kurš īsi pirms jaunā gada pārbūvēja mūsu mājas ūdensvada/kanalizācijas sistēmu, vēl par 1500 EUR par jau pašlaik notiekošo RU skaitītāja izbūvi uz mūsu un Lermontova8 māju, kā arī 1000 EUR mājas būvkonstrukciju ekspertīzei). Bet šorīt pārdomājot tālākās sekas un milzīgo būvgružu un sadegušo mantu apjomu (ķieģeļi, kurus it kā varēsim attīrīt, sadegušās, bojātās sadzīves lietas, jumta paliekas utt.) kas tiks sagāzts mājas pagalmā un būs apdraudējums gan kaimiņu, Ļermontova 8 iedzīvotājiem un “interesentus”, kas šai kaudzē mēģinās atrast ko vērtīgu, es nevaru uzņemties atbildību un piekrist šim solim. Bez tam, šodien beidzoties tiesas ekspertīzei, tiks noņemta policijas apsardze. Pašlaik šī ir tikai maza daļa no pasākumiem, kas mūs sagaida turpmāk.

Kā jau vairākkārt minēju ārkārtas sēdē, esmu arī cietušais un tikai mājas sabiedrisks pārstāvis un neliela iedzīvotāju atbalsta grupa, kuriem sava brīvā laika, gan ierobežoto kompetenču ietvaros jāuzņemas milzīgā slodze un atbildība par notikušo. Vairāki no viņiem ir zaudējuši visu iedzīvi un vienlaikus risina visas ar to saistītās problēmas, papildus vēl uzturu kontaktus ar mājas iedzīvotājiem, skaidrojot viņiem situāciju un līdz vēlam vakaram uzklausot viņu viedokļus.

Tāpēc, kā jau vakar sēdē ierosināja deputāti, nekavējoši lūdzam izveidot krīzes komiteju un norīkotu atbildīgu amatpersonu, kas tālāk veiktu koordināciju eksplozijas seku likvidēšanai.

Pašas eksplozijas brīdis ir redzams TV3 “Degpunkts” sižetā 04.01.2021., nofilmēts novērošanas kamerā no netālu no notikuma vietas. Jau pēc epicentram blakus esošo un brīnumainā kārtā izdzīvojošo kaimiņu teiktā diezgan droši var teikt, ka sprādziena izraisītājs ir noplūdusī gāze no dzīvokļa Nr.9. Bet TV3 sižetā ar neapbruņotu aci ir redzams, ka tādai liesmas bumbai virs mājas, kas izmētājusi lauskas vairāku simtu metru pa pieguļoša parka teritoriju, nevar būt kā iemesls sadzīves gāzes balons. Noskatoties minēto sižetu arī skaidri redzams, kā pēc sprādziena inerces nošūpojās pie mūsu mājas fasādes nostiprinātā trolejbusa vadu līnija. Šis stiprinājums, kuru jau pirms 2 gadiem, uzsākot mājas renovācijas projektēšanu, kopīgi ar arhitektu lūdzām Rīgas satiksmei pārnest uz neatkarīgu staba konstrukciju. Par šī stiprinājuma pārnešanu no fasādes uz stabu tika piedāvāta cena 10000 EUR. Šis trolejbusa līnijas stiprinājums ir it kā vizuāli necietušajā mājas daļā, tieši zem mana dzīvokļa.

Sižetā redzot vadu šūpošanos man ir diezgan liela pārliecība, ka masīvais fasādes mūris pēc sprādziena un trolejbusu vadu papildus slodzes visā ēkas garumā ir deformējies un atdalījies no ēkas konstrukcijas. Līdz ar to pašlaik tuvākajā laikā paredzamo laika apstākļu iespaidā tas uzgāzties uz Melnsila ielas braucamās daļas.

Ļoti ceram, ka šis traģiskais Vecgada notikums, kā izteicās vakara sēdes deputāti būs mācību stunda visām iesaistītajām instancēm, īpaši Mājokļu Vides Departamentam, kam pēc mūsu ieskatiem būtu jāuzņemas vaina par savu ari daļēju dzīvojamo fondu un iemītniekiem, kuri ir izmitināti viņu dzīvokļos. Īpaši, tādos, kā mūsu māja, kur visi pārējie dzīvokļi ir privatizēti un kur īpašnieki pilnībā atbild par savu īpašumu, bet MVD pat nevar atpazīt savu īrnieku un dzīvoklī jau pēc sprādzienā redzētā un ekspertīzes laikā garāmgājējiem redzētājām mantām ir skaidrs, ka tur nav atradies tikai gāzes balons.

Cerot uz operatīvu un profesionālu rīcību no valsts un pašvaldības iesaistītajām institūcijām, ar cieņu, Aigars Stafeckis

Jau vēstīts, ka saistībā ar naktī uz 31. decembri Rīgā, Āgenskalna apkaimē, notikušo dzīvojamās mājas sprādzienu un tam sekojošo ugunsgrēku Valsts policijā ir sākts kriminālprocess.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu