Trampa atbalstītāji ielaužas ASV Kapitolijā, četri cilvēki gājuši bojā (68)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Trampa atbalstītāji ielauzušies ASV Kapitolijā
Trampa atbalstītāji ielauzušies ASV Kapitolijā Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji pēc sadursmēm ar policiju trešdien ielauzušies ASV Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem bija paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Iebrukums uz vairākām stundām pārtrauca Kongresa sesiju, taču pēc tam darbs turpinājās. 

Ceturtdien pirms rītausmas ASV Kongress oficiāli apstiprināja Baidena uzvaru.

Sadursmju gaitā Kapitolija ēkā dzīvību zaudējuši četri cilvēki, tostarp tika sašauta kāda baltā sieviete. Viņa kritiskā stāvoklī nogādāta vietējā slimnīcā, kur vēlāk nomira. 

Sieviete bija vairāku cilvēku grupā, kas sesijas laikā bija ielauzušies telpā, kurā atradās ASV kongresmeņi, atklāts Vašingtonas mēra un policijas priekšnieka preses konferencē. Grupai pretī stājās civilajās drēbēs ģērbti policisti; viens no tiem atklāja uguni.

Sievietes personība netiek atklāta, līdz tiks apziņoti viņas tuvinieki, vēsta BBC.

Taču mediji ziņo, ka tā bijusi pārliecināta Trampa atbalstītāja Ešlija Babita, kas 14 gadus dienējusi ASV gaisa spēkos.

Savukārt trīs nāves gadījumi saistīti ar cita veida cēloņiem. „Šķiet, ka viena pieaugusi sieviete un divi pieauguši vīrieši ir cietuši atsevišķās ārkārtas medicīniskās situācijās, kā rezultātā iestājusies viņu nāve. Jebkura zaudēta dzīvība ir traģēdija, un mūsu domas ir ar visiem, kurus tas ietekmē," teica policijas priekšnieks Roberts Kontejs.

FOTO: Nakts pēc iebrukuma ASV Kapitolijā

Ievainoti vismaz 14 policisti. Divi nogādāti slimnīcā - viens tika ievilkts cilvēku pūlī, savukārt otram sejā tika iesviests kāds priekšmets.

Ugunsdzēsības un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti rajona slimnīcās nogādājuši vairākus cilvēkus ar veselības problēmām, sākot no sirds apstāšanās līdz vairākiem lūzumiem pēc kritiena no Kapitolija ēkas sastatnēm. Tomēr pilsētas amatpersonas neteica, vai kāds no šiem cilvēkiem ir miris.

Baltais nams paziņojis, ka nekārtību dēļ aktivizēta Nacionālā gvarde un "federālie aizsardzības dienesti".

Kad Trampu atbalstošie protestētāji ielauzās Kapitolijā, policija pielietoja asaru gāzi un evakuēja cilvēkus no vairākām telpām, ziņo aģentūra "Reuters".

Policija arī atklājusi ieročus.

Vairāki Pārstāvju palātas locekļi tika izvesti no telpas, kur notika debates pēc vairāku Trampu atbalstošu kongresmeņu iebildumiem pret 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Senāts pārtrauca darbu, un ASV viceprezidents Maiks Penss, kurš vadīja abu Kongresa palātu sesiju, tika izvests no zāles.

Kapitolija policija likumdevējiem lika no krēslu apakšas izņemt gāzmaskas un sagatavoties to uzlikšanai.

FOTO: Trampa atbalstītāji cenšas ielauzties Kapitolija ēkā Vašingtonā

Tramps savā "Twitter" kontā publicējis uzrunu, kurā aicina Kapitolijā iebrukušos cilvēkus doties prom, vienlaikus atkārtojot nepamatotās apsūdzības par masveida krāpšanos 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Kapitolija ēka tika noslēgta pēc tam, kad tās ārpusē izcēlās sadursmes starp Trampa atbalstītājiem un policiju.

Laikā, kad notika abu palātu kongresmeņu sesija, atskanēja paziņojums, ka "ārēju draudu" dēļ neviens nevar ne ieiet, ne pamest Kapitolija kompleksu.

Saistībā ar nekārtībām Kolumbijas apgabala mērs Mjūriela Bouzere no trešdienas plkst.18 līdz ceturtdienas plkst.6 izsludinājusi komandantstundu.

Sadursmes starp protestētājiem un policiju notikušas vietā, kur pēc divām nedēļām paredzēta Baidena inaugurācijas ceremonija.

Sadursmes sākušās īsi pēc tam, kad Tramps aicināja viceprezidentu Maiku Pensu neapstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Reaģējot uz Trampa sacīto, Penss paziņoja, ka neiejauksies, lai apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā.

Penss pēc tam tviterī paziņoja, ka "vardarbība un postījumi, kas notiek ASV Kapitolijā, ir jāizbeidz". "Visiem iesaistītajiem vajag respektēt policistus un nekavējoties atstāt ēku. Mierīgs protests ir katra amerikāņa tiesības, bet šis uzbrukums mūsu Kapitolijam netiks paciests un iesaistītie tiks tiesāti pēc pilnas likuma bardzības," tvītoja Penss.

Daži kongresmeņi un mediji notiekošo nodēvēja par apvērsuma mēģinājumu.

Demokrātu kongresmeņi aicināja Trampu pieprasīt visiem viņa atbalstītājiem nekavējoties atstāt Kapitolija ēku un teritoriju. Baidens nosodīja iebrukumu Kapitolijā kā "sacelšanos" un "bezprecedenta uzbrukumu" ASV demokrātijai un pieprasīja, lai Tramps televīzijā aicinātu izbeigt šo vardarbīgo "aplenkumu".   

Kongresa abām palātām trešdien formāli jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru tika apstiprināta Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kuras notika 3.novembrī.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu