Pavļutam ir koalīcijas un premjera atbalsts kļūšanai par veselības ministru (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien ir parakstījis rīkojumu par veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) atbrīvošanu no amata un Ministru prezidenta biedra, aizsardzības ministra, Arta Pabrika (AP) iecelšanu par veselības ministra pienākumu izpildītāju uz laiku, kamēr Saeimā tiks apstiprināts jauns veselības ministrs.

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Ministru prezidents pirms rīkojuma parakstīšanas sazinājās ar Viņķeli, pasakoties viņai un viņas komandai par līdzšinējo darbu.

Tāpat Ministru prezidents ir informējis Pabriku, ka, ņemot vērā līdzšinējo praksi un viņa kā ministra lielo pieredzi, nozīmēs viņu par veselības ministra vietas izpildītāju uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā.

Ministru prezidenta rīkojums stājas spēkā no tā parakstīšanas brīža.

Pabriks aģentūrai LETA teica, ka vakar viņam bijusi saruna ar premjeru un šorīt bijusi otra sazināšanās ar Kariņu.

Vakar Pabriks premjeram izskaidrojis iemeslus, kāpēc nevēlas uzņemties veselības ministra pienākumus, jo uzskata, ka šādā krīzes situācijā galvenā prioritāte ir nodrošināt iedzīvotāju vakcināciju 24/7 režīmā. Šāda tipa koordināciju vislabāk var īstenot premjers, jo tas prasa dažādu institūciju savstarpējo sadarbību, uzskata Pabriks.

Tomēr šodien Kariņš vēlreiz sazinājies ar Pabriku. "Ņemot vērā, ka ministra pienākumu uzņemšanās būtu uz īsu laika periodu un nav jāpieņem stratēģiski politiski lēmumi, tad premjers man lūdza uzņemties šos pienākumus. Es apliecināju, ka krīzes apstākļos uz šo īso brīdi varu uzņemties ministra pienākumus. Ja tas būtu garāks posms, tad joprojām uzstātu, ka pienākumi jāpilda premjeram," skaidroja Pabriks.

Kā ziņots, Ministru prezidents otrdien izteica neuzticību pašreizējai veselības ministrei un atbilstoši koalīcijas sadarbības līgumam aicināja partiju apvienību "Attīstībai"/"Par!" virzīt jaunu veselības ministra amata kandidātu.

Kariņš līdz šim vairākkārt paudis neapmierinātību ar Veselības ministrijas (VM) un ministres darbībām Covid-19 izplatības ierobežošanā, bet pēdējā laikā kritika tika izteikta par skaidra Covid-19 vakcinācijas plāna neesamību.

Otrdien valdībā bija paredzēts skatīt VM izstrādāto, ar kavēšanos iesniegto vakcinācijas plānu, taču šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz šo ceturtdienu.

Kariņš žurnālistiem paziņoja, ka Viņķele veselības ministres pienākumus pildīs līdz ceturtdienai, bet līdz jaunā ministra amatā stāšanās šīs nozares ministra pienākumus pildīšot aizsardzības ministrs.

Pabriks gan aģentūrai LETA iepriekš teica, ka Kariņš ar viņu neesot apspriedies par plānu uzticēt viņam pildīt veselības ministra pienākumus. Politiķis pauda, ka šim pienākumam neesot gatavs un uzskata, ka pareizākais solis šajā situācijā ir Kariņam pašam uzņemties ministra pienākumu izpildītāja lomu. Tas premjeram ļaušot labāk koordinēt procesus.

Vēlāk premjers solīja ar Pabriku aprunāties par viņa iebildumiem.

Kariņš atbalsta Pavļuta virzīšanu veselības ministra amatā

Kariņš šī rīta tikšanos ar Pavļutu raksturoja kā "pozitīvu un labu".

"Jaunās vienotības" līderis Arvils Ašeradens aģentūrai LETA pastāstīja, ka tā piekrīt veselības ministra amatā iecelt Pavļutu.

Politiķis pauda, ka "Jaunā vienotība" augstu vērtē to, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par!" izvirzījusi, tās ieskatā, "jaudīgāko vai vienu no jaudīgākajiem" politiskā spēka pārstāvjiem.

"Tas liecina par to, ka "Attīstībai/Par!" esošo situāciju vērtē ļoti nopietni," pārliecināts Ašeradens.

Šodien plkst.15 plānota valdību veidojošo partiju sanāksme, kurā tiks spriests par jauna veselības ministra ievēlēšanu.

Ja partneri atbalstīs politiķa kandidatūru, Kariņš gatavos vēstuli Saeimai. Nav izslēgts, ka minētais jautājums Saeimā varētu nonākt jau šodien vai rīt.

Pavļutam ir koalīcijas atbalsts kļūšanai par veselības ministru

Veselības ministra amatam virzītajam Saeimas deputātam Danielam Pavļutam (AP) ir visu koalīcijas partiju atbalsts, noskaidroja aģentūra LETA.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītāju Pavļutu veselības ministra amatā gatavi atbalstīt visi pieci koalīcijā pārstāvētie politiskie spēki.

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" līderis Arvils Ašeradens augstu vērtē to, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par!" izvirzījusi, tās ieskatā, "jaudīgāko vai vienu no jaudīgākajiem" politiskā spēka pārstāvjiem. "Tas liecina par to, ka "Attīstībai/Par!" esošo situāciju vērtē ļoti nopietni," pārliecināts Ašeradens.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka par Pavļuta personību un kolēģi kā frakcijas vadītāju viņš var teikt tikai labus vārdus, piebilstot, ka, ņemot vērā, ka veselības ministra amats atbilstoši koalīcijas vienošanās dokumentam ir "Attīstībai/Par!" atbildība, viņš neredz iemeslus nepiekrist Pavļuta ievēlēšanai ministra amatā.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis Krišjānis Feldmans akcentēja, ka pašlaik ir ļoti svarīga ātra un izšķirīga rīcība, tāpēc JKP gatava jau tuvākajā laikā balsot jau jauno veselības ministra amata kandidātu. Turklāt uzticību Pavļutam kā iespējamajam nākamajam ministram rada tas, kas viņš jau ir bijis ministrs, turklāt strādājis vienā valdībā ar JKP līderi Jāni Bordānu. Deputāts uzskata, ka ir apsveicami, ka atbildību šajā situācijā uzņēmās un piekrita kļūt par ministru tieši partijas līderis.

Pavļutu amatā atbalstīs arī partija "KPV LV", aģentūrai LETA apliecināja partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedrs Ēriks Pucens, piebilstot, ka "Attīstībai/Par!" ir tiesīga izvirzīt savu kandidātu un tai būs jāuzņemas visa atbildība par šādu lēmumu.

Savukārt "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcija šorīt piekrita tās sastāvā esošās partijas "Kustība "Par!"' lēmumam ministra amatam virzīt Pavļutu.

Šodien plkst.15 plānota valdību veidojošo partiju sanāksme, kurā tiks spriests par jauna veselības ministra ievēlēšanu. Nav izslēgts, ka minētais jautājums Saeimā varētu nonākt jau šodien vai rīt.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu