Sals tuvojas: kādēļ ir vērts izlikt dūnu spilvenus pagalmā "pasaldēties"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jau drīzumā Latviju pārņems bargāks sals. Izmanto šo laiku, lai ne tikai dotos ziemīgās pastaigās, bet arī izvēdini spilvenus.

Sals ir labākais laiks, kad vēdināt ne tikai paklājus, bet arī dūnu spilvenus. Kā izrādās – aukstums ir ļoti labs dezinfekcijas līdzeklis, proti, tā vietā, lai tērētu ūdeni un mazgātu spilvenus vai pat gultas veļu veļasmašīnā vai ķīmiskajā tīrītavā, izmanto Dabasmātes palīdzību.

Dūnās dzīvojošie mikroorganismi, kā arī sīki kukaiņi, piemēram, putekļu ērcītes, negatīvi reaģē uz aukstumu. Zemā temperatūrā sīkās būtnes sāk pārziemošanas procesu, bet – jo ilgāk temperatūra ir zema, jo lielāka iespēja, ka tās pakāpeniski aiziet bojā.

Lai efektīvi izvēdinātu un dezinficētu ar dūnām un spalvām pildītus spilvenus vai segas, nepieciešams sagaidīt sausu un aukstu laiku ar temperatūru, zemāku par -5 grādiem pēc Celsija.

Aukstumā veļu iesaka vēdināt pēc principa – jo ilgāk, jo labāk, proti, izkarināt pagalmā segas un izlikt spilvenus no rīta un ienest mājoklī vakarpusē vai pat ļaut tiem pavēdināties visu diennakti. Jāteic gan, ka nepietiks vien ar spilvenu un segu izkāršanu – ik pēc trim stundām ir ieteicams segas vai spilvenus papurināt vai izspaidīt, lai aukstums dūnu izstrādājumā spētu iekļūt pat pašā biezākajā daļā un izpurinātu beigtos kukainīšus vai putekļus.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu