Arhitekts radis veidu, kā ražot flīzes no piesārņota gaisa (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mūsdienu pasaulē viena no sīvākajām ekoloģiskajām cīņām ir gaisa piesārņojuma mazināšana, kas it nemaz nevedas viegli. Kāds Indijas uzņēmums ir radis iespēju lietderīgi izmantot piesārņojumu, proti, no tā izgatavot flīzes.

Indija ir viena no piesārņotākajām valstīm pasaulē. Šeit atrodas 21 no 30 pasaulē piesārņotākajām pilsētām, turklāt Indijas piesārņotā gaisa izraisītu slimību dēļ ik gadu mirst vairāk nekā miljons cilvēku.

Viens no galvenajiem piesārņotājiem Indijā ir ķieģeļu ražošanas nozare – šī Dienvidāzijas valsts ir otra lielākā ķieģeļu ražotāja pasaulē.

Ķieģeļu ražošanas nozare rada aptuveni 20% no visas pasaules melnā oglekļa emisijām, turklāt šis emisiju veids ir vistoksiskākais, ziņo portāls “CNN”. Salīdzinājumā ar parasto oglekļa dioksīdu melnais ogleklis dažu dienu vai nedēļu laikā spēj absorbēt miljons reižu vairāk saules starojuma un pārvērst to siltumā. Tas nozīmē, ka šī substance ir krietni jaudīgāks globālās sasilšanas veicinātājs.

“Šie dati man bija pamatīgs šoks,” portālam skaidro indiešu arhitekts Tejas Sindals. “Mēs, arhitekti, esam vainojami pie šā piesārņojuma. Mēs varam darīt labāk.” Lai padarītu būvniecību ilgtspējīgu un vienlaicīgi risinātu savas dzimtenes sasāpējušo piesārņojuma problēmu, Sindals dibināja savu flīžu ražošanas uzņēmumu. Jāteic, ka tās it nemaz nav parastas flīzes, bet ražotas no gaisā savāktajām piesārņojuma daļiņām.

“Patlaban pastāv vairāki uzņēmumi, kas koncentrējas uz oglekļa dioksīda emisiju savākšanu, taču ar melnā oglekļa likvidēšanu nodarbojas tikai daži,”

vēsta Sindals. “Mēs no savāktajām melnā oglekļa  emisijām ražojam melno pigmentu, kuru pēcāk izmanto flīžu krāsu ražošanai.”

Lai melnā oglekļa emisijas pārstrādātu par flīžu ražošanas izejmateriāliem, arhitekta Sindala uzņēmums “Carbon Craft Design” sadarbojas ar tehnoloģiju uzņēmumu “Graviky Labs”, kas iepriekš ir radījis īpašu tinti no automašīnu un fabriku radītā piesārņojuma.

“Graviky Labs” izmanto īpašu ierīci-filtru, kas no gaisa spēj izfiltrēt automašīnu izplūdes gāzes, smagos metālus un putekļus. Pēcāk viss piesārņojums sabirst filtra tvertnē, pulvera formā. Šo materiālu “Carbon Craft Design” atjauc ar cementu un marmora pulveri, kas savukārt ir radīts, ražojot un slīpējot marmora flīzes. Katra flīze sastāv no aptuveni 70% savākto kaitīgo izmešu materiāla, portālam “CNN” skaidro Sindals. Oglekļa flīzes izmaksā aptuveni 29 dolārus kvadrātmetrā – ja salīdzina ar parasto flīžu cenu, oglekļa flīzes ir dārgākas, taču arhitekts skaidro, ka eventuāli centa kritīsies, attīstoties gaisa filtrācijas tehnoloģijām un pieaugot pieprasījumam.

Uzņēmums “Carbon Craft Design” ir dibināts vien 2019. gadā, taču Indijā šādas videi draudzīgas flīzes savu veikalu vai biroju dizainā ir izvēlējušies vairāki prominenti uzņēmumi. Piemēram, 2020. gada novembrī oglekli saturošas flīzes izvēlējās sporta apģērbu zīmola “Adidas” veikalam Mumbajā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu