Kapitolija policija esot noraidījusi federālo aģentūru palīdzību protestu novēršanā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nemieri Kapitolijā 2021 / Black Lives Matter protests, 2020
Nemieri Kapitolijā 2021 / Black Lives Matter protests, 2020 Foto: Scanpix, ALLISON DINNER / AFP

Gan dažas dienas pirms Donalda Trampa atbalstītāji trešdien iebruka Kapitolija ēkā Vašingtonā, gan arī nekārtību sākumā Kapitolija policija esot noraidījusi vairāku federālo aģentūru palīdzības piedāvājumus, ziņo aģentūra AP, atsaucoties uz vairākiem situāciju pārzinošiem avotiem. 

Trīs dienas pirms Trampa atbalstītāju izziņotās 6.janvāra demonstrācijas pie Kapitolija Pentagons vērsās pie Kapitolija policijas ar jautājumu, vai tai nepieciešami Nacionālas gvardes spēki kārtības nodrošināšanai. 

Savukārt laikā, kad nemieri bija sākušies, Tieslietu ministrija piedāvāja uz notikuma vietu nosūtīt Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģentus. 

Kapitolija policija palīdzības piedāvājumus abos gadījumos noraidījusi, apstiprinājuši vairāki situāciju pārzinoši avoti ASV drošības struktūrās. 

Neskatoties uz brīdinājumiem par iespējamajiem nemieriem, Kapitolija policija 6.janvāra pasākumam gatavojusies vienīgi kā vārda brīvības izpausmju demonstrācijai. 

Nepietiekamie drošības pasākumi radījuši nopietnos jautājumus par Kapitolija drošību nākotnē. Kapitolija policijas rīcība arī aktualizējusi jautājumu par sistēmisko rasismu policijā, ņemot vērā, ka varas iestāžu rīcība pret "Black Lives Matter” protesta akcijām pavasarī un vasarā bija krietni vien stingrāka. 

“Tā ir plānošanas neveiksme, vadības neveiksme. Kapitolija policijai ir jāvar labāk,” Kapitolija policijas trešdienas izgāšanos raksturoja Hjūstonas policijas vadītājs Arts Acevedo. 

Kapitolija ēka sabiedrībai ir slēgta kopš pagājušā gada marta Covid-19 pandēmijas dēļ. 

Cik tieši policistu uzraudzīja kārtību trešdien, nav zināms, tomēr visā Kapitolija teritorijā par drošību rūpējas aptuveni 2300 policistu. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu