ASV pēdējo dienu pārbaudījumi sabiedrotajiem nedrīkst likt šaubīties par tās demokrātiskajām institūcijām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails.
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails. Foto: Edijs Pālens/LETA

ASV pēdējo dienu pārbaudījumi nekad nevienam sabiedrotajam nedrīkst likt šaubīties par tās demokrātisko institūciju spēku, tādu nostāju par trešdien notikušo ielaušanos ASV Kapitolija ēkā paudis ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails.

Kā aģentūru LETA informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā, vēstnieks atzīmēja, ka ASV visā to pastāvēšanas vēsturē ir piedzīvojušas sarežģītus laikus un tās piedzīvos pārbaudījumus vēlreiz, tomēr tas, ka ASV tiek pārbaudītas, nedz sabiedrotajiem, nedz draugiem vai ienaidniekiem nedrīkst likt šaubīties arī par iedzīvotāju spēku.

"Ar stingru un nelokāmu uzticību demokrātijas principiem, ASV turpinās ceļu uz pilnīgāku savienību," uzsvēra vēstnieks, norādot, ka ielaušanās ASV Kapitolija ēkā - uzbrukums demokrātijai un tiesiskumam - bija bezprecedenta gadījums, un "dzīvības zaudējums ir sirdi plosošs".

Kārvails uzsvēra, ka politiskā vardarbība nav pieļaujama, un tā ir jānosoda visstingrākajā nozīmē. Viņa ieskatā ASV demokrātisko institūciju spēks tika nodemonstrēts vēlāk, tajā pašā vakarā, kad notika Kongresa kopējās sesijas sasaukums, lai saskaitītu elektoru kolēģijas balsis un apstiprinātu Džozefu Baidenu un Kamalu Harisu kā nākamo ASV prezidentu un viceprezidenti.

LETA jau rakstīja, ka ASV miris policists, kurš trešdien ievainots Kapitolijā notikušajās sadursmēs ar prezidenta Donalda Trampa atbalstītājiem, paziņoja policija.

Policists Braians Sikniks nogādāts slimnīcā Vašingtonā, kur ceturtdienas vakarā miris. Sikniks strādājis Kapitolija policijā kopš 2008.gada.

Iepriekš ziņots, ka sadursmēs Kapitolijā trešdien zaudējuši dzīvību četri cilvēki. Sadursmēs tika sašauta sieviete, kas vēlāk mirusi slimnīcā. Mediji ziņo, ka tā bijusi pārliecināta Trampa atbalstītāja Ešlija Babita, kas 14 gadus dienējusi ASV gaisa spēkos. Nekārtību laikā Kapitolijā miruši arī divi vīrieši un sieviete, kuriem radušās nopietnas veselības problēmas. Sadursmēs tika ievainoti 14 policisti, no kuriem divi , tostarp Sikniks, ievietoti slimnīcā.

Protestētāji iebruka Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Tāpēc Kongresam sēde bija jāpārtrauc, taču vēlāk sēde tika atsākta. Baidena uzvara tika apstiprināta vēlā nakts stundā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu