Tirgotāju asociācija Ekonomikas ministrijai pārmet viedokļa vērā neņemšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veikals "Rimi" tirdzniecības centrā "Origo" valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā,
Veikals "Rimi" tirdzniecības centrā "Origo" valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, Foto: Paula Čurkste/LETA

Meklējot risinājumus visu tirdzniecības vietu darbības atsākšanai, Ekonomikas ministrija (EM) neņem vērā Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) pozīciju, sacīja LTA vadītājs Henriks Danusēvičs.

"Izskatās, ka EM vadās pēc tā, ko var izdarīt lielākie uzņēmumi, un var uzspiest tās prasības, ko var izdarīt tie uzņēmumi, kuri ir arī turīgākie. Netiek ņemts vērā, kādas ir nozares īpatnības gan tirdzniecības objektu, gan preču sortimentu, gan pārdošanas īpatnību rezultātā," sacīja Danusēvičs.

Valdība ceturtdien paplašināja ārkārtējās situācijas laikā klātienē nopērkamo preču klāstu, tomēr daudzu veikalu darbība joprojām nav atļauta.

Danusēvičs sacīja, ka asociācijai beidzot bijusi iespēja ierobežojumu jautājumu pārrunāt arī ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru Juriju Perevoščikovu, kurš esot teicis, ka sortimenta ierobežojumi riskus principā neizmainot un nepalielinot. Pēc Danusēviča teiktā, SPKC satraucot tas, ka tad, ja preču klāsts būs plašāks, tad iedzīvotāji tirdzniecības vietās gribēs pavadīt ilgāku laiku.

"Šīs arguments runā pretim tam, kas notiek citās valstīs, piemēram, Igaunijā un Francijā, kur ir atļauta tirdzniecība. (..) Galvenais, ko arī epidemiologi saka, ir distances ievērošana un pārējo epidemioloģisko apstākļu ievērošana - vēdināšana un tamlīdzīgi," sacīja Danusēvičs.

LTA ir jau iepriekš aicinājusi atcelt preču sortimenta ierobežojumus, piekrītot nodrošināt papildu stingrākus ierobežojumus. Tomēr asociācijas ieskatā vairākiem tiem nosacījumiem, kurus EM gatavojas virzīt valdībā, neesot vajadzības un tie nav pamatoti. Viņš gan nenosauca konkrētus priekšlikumus, kādi tikšot virzīti, bet noprotams, ka runa varētu būt par tirdzniecības platības palielināšanu vienam pircējam līdz 25 kvadrātmetriem, kā arī tirdzniecības vietas darbības apturēšana, ja tajā netiek ievēroti vajadzīgie noteikumi. Tāpat varētu ieviest prasību par pircēju elektronisko uzskaiti.

Piemēram, ja tirdzniecības vietas patiešām tiktu sodītas ar darbības pārtraukšanu, tad asociācijas ieskatā vispirms būtu jābūt brīdinājumam, un darbību apturēt tikai tad, ja pārkāpumi pieļauti atkārtoti.

Asociācija bija izteikusi arī savus priekšlikumus stingrākām prasībām, lai darboties varētu visas tirdzniecības vietas. Starp tiem - ieviest brīvprātīgu luksofora informācijas izvietošanu, norādot, kad ir vismazāk pircēju veikalos, sadalīt plūsmas veikalā - atdalot ieeju no izejas, ja tādas ir tehniskās iespējas.

Tāpat LTA rosināja ieviest digitalizētu reālā laika režīmā darbojošos pircēju skaita uzskaites sistēmu tirdzniecības centros virs 10 000 kvadrātmetriem un 10 tirdzniecības vietām. Tāpat LTA rosina samazināt rindas pie kasēm un ieviest automatizētās kases, nodrošinot valsts atbalstu mazajiem uzņēmējiem to ieviešanā.

Pēc Danusēviča teiktā, izskatīšanai valdībā jau ir iesniegts EM rīkojuma projekts par stingrākiem epidemioloģiskiem ierobežojumiem, lai darbu varētu atsākt visas tirdzniecības vietas. Klāt pievienots arī LTA viedoklis. Danusēvičs gan nemācēja teikt, kad attiecīgo rīkojuma projektu varētu valdībā, bet prognozēja, ka tas būs nākamnedēļ.

"Gaidīsim, vai valdība rēķināsies ar sociālo partneru viedokli, vai arī uzskatīs, ka ir jāņem vērā tikai vienas organizācijas viedoklis," teica Danusēvičs. Šī organizācija esot Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, par kuru, pēc Danusēviča paustā, "valdība ir iecerējusi, ka tirdzniecības intereses pārstāvēs tikai LTRK un pārējiem nebūs tiesības izteikties".

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ceturtdien lēma pagarināt tirdzniecības ierobežojumus līdz 25.janvārim, vienlaikus no 12.janvāra paplašinot klātienē nopērkamo saimniecības preču klāstu, aģentūru LETA informēja EM.

No 12.janvāra klātienē varēs nopirkt arī zeķbikses, zeķes, elastīgās zeķes, šalles, lakatus, kaklautus, cepures, cimdus, preces virsmu uzkopšanai, lāpstas un liekšķeres, elektroierīces telpu apsildīšanai un pergamenta papīru.

Tāpat no 12.janvāra varēs iegādāties kurināmo, gāzes balonus, sveces, sērkociņus, zārkus, aploksnes, papīra iepakojumu, mājas uzkopšanas līdzekļus, krāsnis, slēdzenes, apkures katlus, sildītājus, telefona aparātus, spuldzes, ortopēdiskos piederumus, dzirdes aprātus un šķiltavas.

"Pirmās nepieciešamības saimniecības preču saraksts papildināts ar lietām, kuras nepieciešamas sezonālu apstākļu dēļ, kā arī lietām mājsaimniecībai saistībā ar higiēnu un sanitāriem apstākļiem. Saraksts papildināts tikai ar atsevišķām mājsaimniecības precēm telpu un virsmu uzkopšanai, kā arī apsildīšanai, ņemot vērā ziemas sezonas īpatnības. Tāpat saraksts papildināts ar lāpstām, kuras nepieciešamas ziemas sezonā, īpaši tajās teritorijās, kurās tas nepieciešams sniega tīrīšanai. Tāpat ņemot vērā preču nolietojumu un vajadzību, saraksts papildināts ar atsevišķiem apģērbiem, kuri nepieciešami ikdienas lietošanai," skaidrots rīkojuma anotācijā.

Līdz 25.janvārim tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniegs aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas veikali, degvielas uzpildes stacijas.

Tāpat darbosies tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot atsevišķas produktu grupas - pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, kā arī ziedus.

Preču tirdzniecības ierobežojumi šajā laika periodā attiecas arī uz ielu tirdzniecību, kā arī tirdzniecību slēgtā un atklātā tirgus teritorijā. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu