Zviedrijā pieņemts pandēmijas likums, kas stāsies spēkā svētdien (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrijas parlaments apstiprinājis Sociālo lietu ministrijas ierosināto Pandēmijas likumu, kas arī Zviedrijā dos tiesības valdībai ierobežot veikalu darbību un ļaužu pulcēšanos.

Likums stāsies spēkā svētdien un būs spēkā līdz šā gada septembrim. Tas paredz, ka, piemēram, veikalos cilvēku nedrīkst būt vairāk kā viens veikala apmeklētājs uz 10 kvadrātmetriem.

Pandēmijas likums dod tiesības valdībai un varas iestādēm arī pilnībā slēgt, piemēram, veikalus, tirdzniecības centrus, fitnesa studijas vai citas telpas, kā arī aizliegt cilvēkiem pulcēties lielākās grupās. Tomēr likums neļauj izsludināt valstī komandantstundu, vai arī pilnībā aizliegt iedzīvotāju pārvietošanos.

Zviedrijas Sociālo lietu ministre Lena Hallengrena uzsver, ka likuma nolūks nav izsludināt valstī karantīnu, bet gan ierobežot dažas darbības, lai nekas nebūtu jāslēdz un neveidotos drūzmēšanās, kas pēc tam var novest pie infekcijas straujākas izplatīšanās.

Pieejas ierobežojumi un pienākums valkāt sejas maskas sabiedriskajā transportā ir daži no pasākumiem, kurus Zviedrijas veselības aizsardzības iestādes ir apņēmušās ieviest nākamajā nedēļā.

Veikali Zviedrijā joprojām paliks atvērti, bet par masku nevalkāšanu pagaidām nevienam nekādi sodi nedraud. Šī situācija gan nākotnē varētu mainīties.

Jauno inficēšanās gadījumu skaits Zviedrijā pašlaik atkal ir salīdzinoši liels Eiropas mērogā. Piemēram, pēdējās 14 dienās, rēķinot pēc iedzīvotāju skaita, tas bija apmēram divarpus reizes lielāks nekā Vācijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu