Noskaidrota Igaunijas 2020. gada labākā spēlfilma

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Sten-johan Lill

Igaunijas kinopreses apvienības balva par 2020. gada labāko spēlfilmu piešķirta režisora Veiko Eunpū filmai "Pēdējie" ("Viimased"), kas tapusi kā Igaunijas, Somijas un Nīderlandes kopražojums.

Šo godalgu režisors saņems jau ceturto reizi.

Filma "Pēdējie", kas pirmizrādi pieredzēja pērn septembrī, nodēvēta par ziemeļu vesternu. Tās darbība norisinās Lapzemes tundrā, filmas galvenais varonis ir jauns kalnracis, kurš cer nopelnīt pietiekami daudz naudas, lai varētu uz visiem laikiem aizmirst par šo netīro darbu, bet šis nodoms saskaras ar šķērsli - viņa tēvs atsakās pārdot raktuvju īpašniekam savas zemes. Turklāt varonis slepeni iemīlas drauga sievā, kura interesē arī valdonīgo raktuvju īpašnieku. Dzīve raktuvju ciematā ar katru dienu kļūst arvien bīstamāka, un varonim jāizšķiras, kam īsti viņš pieder - savu senču tundrai vai aukstai personisko interešu teritorijai.

Foto: Filmas pirmizrāde.

Kā iepriekš izteikusies filmas producente Katrīna Kisa, šī filma uzskatāma par "mīlestības vēstuli izzūdošai pasaulei". Pēc viņas vārdiem, tā nākusi klajā "dīvainā laikā, kad šie jautājumi ir aktuālāki nekā jebkad agrāk, un episkās ziemeļu ainavas ir labākais veids, kā paraudzīties pāri ikdienas apvārsnim."

Eunpū filmu Igaunija izvirzījusi apbalvošanai ar ASV Kinoakadēmijas godalgu "Oskars" kategorijā "Labākā starptautiskā spēlfilma", kas agrāk bija pazīstama kā "Labākā filma svešvalodā".

Pamatojot šo izvēli, tika atzīts, ka  režisors spējis ar minimāliem līdzekļiem izcelt ārkārtīgi būtiskas problēmas - gan mūžsenās cerības uz labāku dzīvi, gan alkatību, kas nogalina cilvēcību; gan tradicionālā dzīvesveida izzušanu saskarsmē ar kapitālisma savtīgo peļnaskāri, gan vides noplicināšanu, izspiežot no tās visu līdz pēdējam, gan jauna laikmeta atnākšanu līdz ar nedrošību par nākotni.

Pats Eunpū neslēpj, ka savas filmas izvirzīšanu "Oskaram" uzlūko "drīzāk kā formalitāti". "Katrai valstij jāizvirza kāda filma," sacījis režisors, atzīdams, ka uz šo balvu īsti necer. "Domāju, ka tā nav gluži tāda rakstura filma," viņš piebildis.

Filmas reklāmas rullītis (igauņu val.)

Par 2019. gada labāko Igaunijas filmu tika atzīts režisora Tanela Tooma darbs "Patiesība un taisnība", kas tapis pēc Antona Tammsāres tāda paša nosaukuma romāna un kļuvis arī par visu laiku apmeklētāko igauņu filmu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu