SPRK: Dabasgāzes vidējā cena pērn trešajā ceturksnī samazinājās par 30%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

 Dabasgāzes vidējā cena pērn trešajā ceturksnī, salīdzinot attiecīgo periodu iepriekšējā gadā, samazinājās par 30%, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Mājsaimniecībām vidējā svērtā dabasgāzes cena pērn trešajā ceturksnī samazinājās līdz 15,17 eiro par megavatstundu (MWh), bet juridiskajiem lietotājiem - līdz 12,99 eiro par MWh, esot rekordzemā līmenī kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas. 

SPRK apkopotie tirgus dati liecina, ka dabasgāzes cenas kritums pasaules tirgos bija vērojams no 2019.gada decembra. Regulatorā skaidroja, ka tās lejupslīdi ietekmēja salīdzinoši siltā ziema, kad dabasgāze tiek patērēta mazāk, un ekonomiskās aktivitātes palēnināšanās pasaulē Covid-19 dēļ. 

"Latvijā dabasgāzes patēriņš krātuves iesūknēšanas sezonas laikā no maija līdz oktobrim, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2019.gadā, samazinājās par 25,6%, jo samazinājās dabasgāzes izlietojums elektroenerģijas ražošanā," norādīja SPRK.

Dabasgāzes cena, par kādu Latvijas dabasgāzes tirgotāji iegādājās vairumtirdzniecības tirgū, zemāko līmeni - 6,3 eiro par MWh, sasniedza pērn augustā. Tā bija vēsturiski zemākā cena kopš tirgus atvēršanas 2017.gadā. Tomēr līdz ar apkures sezonas sākumu, 2020.gada septembrī cena pieauga par 38,9%, sasniedzot 8,75 eiro par MWh.

"Līdz ar zemajām dabasgāzes cenām pasaules tirgū, vienlīdz strauji pieauga arī pieprasījums pēc uzglabāšanas pakalpojuma Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Iesūknēšanas sezonai noslēdzoties 2020.gada 14.oktobrī, krātuves piepildījums bija 100% jeb 2,1 miljards kubikmetru. Arī citviet Eiropā krātuves piepildījums bija ļoti augsts, sasniedzot maksimālo piepildījumu," pauda SPRK.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu