Austrumu slimnīcā pret Covid-19 vakcinējušies 375 ģimenes ārsti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļas nogalē, kad Latvijā sākās ģimenes ārstu vakcinācija pret Covid-19, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) vakcīnu saņēma kopskaitā 375 ģimenes ārsti no dažādiem Latvijas reģioniem, informēja ārstniecības iestādes pārstāve Ilga Namniece.

Kopumā Rīgas Austrumu slimnīcā nepilnās divās nedēļās vakcinējušies 1970 darbinieki. Turklāt pirmdien vēlmi vakcinēties izteikuši kopskaitā 130 ģimenes ārsti un citu ārstniecības iestāžu mediķi, iepriekš zvanot vai pierakstoties elektroniski. Aizvadītajās brīvdienās vakcinēties turpināja arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas personāls.

RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis atzīmēja, ka

līdz šim brīvprātīgi vakcinējušies gandrīz 2000 darbinieku, un lielākā daļa no tiem ir mediķi, sanitāri un tehniskā atbalsta personāls,

kas tieši iesaistīti Covid-19 pacientu ārstēšanā, aprūpē un nepieciešamo medicīnas iekārtu darbības nodrošināšanā. Pēc viņa paustā, ārstniecības iestādes mērķis ir panākt vismaz 75% slimnīcas darbinieku vakcināciju.

RAKUS Infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna uzsver, ka šodienas apstākļos ir svarīgi pasargāt no saslimšanas pirmkārt slimnīcas personālu, lai tas savukārt varētu palīdzēt pacientiem, kas šobrīd ārstējas Austrumu slimnīcas stacionāros.

"Vakcīna neapšaubāmi ir cerību stars Covid-19 ierobežošanā. Bet

ir ļoti svarīgi, lai katra individuālais lēmums vakcinēties būtu brīvprātīgs un izsvērts, balstīts nopietnā risku un ieguvumu analīzē.

Tādēļ gan intranetā, gan ar e-pastu starpniecību esam nodrošinājuši objektīvu informāciju par izstrādāto vakcīnu," sacīja Vīksna.

Vislielākā atsaucība vakcinēties pret Covid-19 esot vērojama ārstu, funkcionālo speciālistu, radiologu un laborantu vidū - nepilnās divās nedēļās ir vakcinējušies gandrīz 60%. Savukārt no 1660 medicīnas māsām, kas strādā Austrumu slimnīcas piecos stacionāros, pagaidām ir vakcinējušās procentuāli mazāk - 40% medicīnas māsu. Nedaudz mazāka atsaucība pagaidām ir vērojama no māsu palīgu un sanitāru puses, taču vakcinācijas process vēl turpinās, skaidro slimnīcā.

RAKUS aprūpes direktore Inese Budzila informēja, ka pirmajā kārtā vakcinējās tās medicīnas māsas, kas jau ilgstoši aprūpē Covid-19 pacientus. "Māsas aprūpē arvien vairāk pacientu un audzis arī pienākumu klāsts Covid-19 pacientu aprūpē. Tāpat māsas aizvieto saslimušās vai karantīnā esošās kolēģes. Jāņem vērā, ka

medicīnas māsas, māsu palīgi un arī sanitāri, diemžēl ir slimojuši visvairāk," atzīmēja Budzila.

Lai gan situācijas ir dažādas un daudzi no izslimojušiem kolēģiem šobrīd noskaidro antivielu līmeni, lai pieņemtu lēmumu, kā rīkoties, Budzila tomēr aicina vakcinēties un tādējādi pasargāt sevi no atkārtotas saslimšanas ar Covid-19 infekciju. "Turklāt svarīgi piebilst, ka liela daļa medicīnas māsu ir riska grupā dēļ attiecīgā vecuma. Tās ir profesionālas un pieredzējušas medicīnas māsas, uz kurām šobrīd balstās pacientu aprūpe. Tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, ka šobrīd ir iespēja vakcinēties," skaidroja slimnīcas aprūpes direktore.

Savukārt pēc RAKUS Ambulatorās daļas vadītājas Sarmītes Dzenes paustā, slimnīca ir kāpinājusi vakcinācijas jaudu. "Šobrīd vidēji dienā vakcinējam nedaudz virs 300 slimnīcas darbiniekiem," norādīja Dzene. Nepieciešamības gadījumā, pēc RAKUS Ambulatorās daļas vadītājas sacītā, vakcinācijas jaudu ir iespējams kāpināt vel vairāk.

Paralēli ārstniecības iestādē turpinās arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku vakcinācija. Kopskaitā RAKUS vakcinējušies ir vairāk nekā 135 NMPD mediķi un darbinieki, liecina 8.janvāra dati.

"Šobrīd strādājam ārkārtīgi sarežģītos apstākļos, kad paralēli Covid-19 un citu slimību pacientu plūsmai nodrošinām arī vakcinācijas iespēju ne tikai slimnīcas personālam, bet arī citu medicīnas dienestu un iestāžu darbiniekiem. Taču gandarījumu rada cilvēku atsaucība un atbalsts, jo mums visiem šobrīd ir viens mērķis - ātrāk tikt galā ar šo bīstamo Covid-19 infekciju un atgriezties ierastā dzīves ritmā un ikdienā. Un vakcinācija ir šī iespēja!" uzskata Dzene.

RAKUS ir vadošā Covid-19 pacientu ārstēšanas un aprūpes slimnīca. Šobrīd Austrumu slimnīcas stacionāros kopskaitā ārstējas 350 Covid-19 pacienti, liecina iestādes dati par 10.janvāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu