"Zodiac" albumam "Disco Alliance" - 40

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

2020. gadā apaļi 40 gadi aprit vienam no Latvijas populārās mūzikas ietekmīgākajiem skaņu ierakstiem - grupas "Zodiac" albumam "Disco Alliance".

Padomju savienībā pēc Otrā pasaules kara kosmonautikas tēmai veltīts ne viens vien sociālistiskās ideoloģijas propagandēts lasāms un skatāms materiāls; kosmonauti ir tā laika rokzvaigznes, populāra ir arī zinātniskā literatūra par ceļojumiem kosmosa dzīlēs, trūkst tikai attiecīgā skaņu celiņa – muzikālā pavadījuma. Šis baltais plankums aizpildīts 1980. gadā, kad skaņuplašu firmas "Melodija" apgādā pie padomju pilsoņiem nonāk grupas "Zodiac" speisdisko (space disco) albums "Disco Alliance". Šīs tolaik modernās sintezatormūzikas autors ir Liepājā dzimušais jaunais komponists Jānis Lūsēns.

Viņa aizraušanās ar sintezatoriem aizsākās jau pusaudža gados, kad Lūsēns nopietni aizrāvās ar ērģeļspēli Latvijas baznīcās, kas arīdzan ir tāds kā liels sintezators. 

Vēlāk, studējot kompozīciju Latvijas Valsts konservatorijā, jaunā skaņraža rokās nonāca pirmo pašmāju izgudrotāju – Feliksa Staneviča un Viļņa Kazāka radītie sintezatori, kas deva impulsu veidot elektroniskās mūzikas grupu, kas spēlētu līdzīgu mūzikas stilu kā vācu Kraftwerk un franču Space.

Iesākumā izveidota instrumentālās popmūzikas grupa "Arka", kurā pat muzicēja Juris Kulakovs, taču pēc viņa aiziešanas, jau Lūsēna vadībā tā pārdēvēta par "Zodiac". Ieskaņots arī pirmais disko mūzikas ieraksts, ko visā PSRS izdeva skaņuplašu firma "Melodija". Ar glancēto vāku un gleznotājas Frančeskas Kirkes zīmējumu (to speciāli albumam pasūtināja "Melodija") tā tolaik izskatījās kā Rietumu mūzikas plate.

"Tas bija svarīgi, nebija tie nodriskātie vāciņi. Uz vāka bildes jau vispār nebija nekādas padomju ideoloģijas. Tur attēlotas divpadsmit zodiaka zīmes tādā kosmiskā kontekstā. Var tikai pabrīnīties, kā izdevās šo ierakstu izstumt cauri cenzoru sietam. Varbūt tika izspēlēta kosmonautikas kārts," stāsta Lūsēns.

 
Frančeskas Kirkes plates vāka gleznojums, kurā attēlotas zodiaka zīmes
Frančeskas Kirkes plates vāka gleznojums, kurā attēlotas zodiaka zīmes Foto: Publicitātes foto

 

Albums visā plašajā Padomju savienībā kļuva par dižpārdokli - tiek lēsts, ka pārdoti divdesmit miljoni skaņuplašu. "Šo informāciju par divdesmit miljoniem man pavēstīja bijušais Rīgas rūpnīcas "Melodija" direktors Jāzeps Kambala. Reiz mēs saskrējāmies kaut kur gaitenī un viņš ieminējās, ka tāds gadījums vēl nav bijis, ka pa visu Padomju savienību pārdoti divdesmit miljoni plašu. Tas attiecas uz visām skaņuplašu rūpnīcām - plates ražoja arī Ļeņingradā, Taškentā..." precizē Lūsēns.

Ieraksts uzrunāja tā laika padomju jauniešus, kuri spēja identificēties ar tam laikam moderno, uz sintezatoriem balstīto mūziku. Diemžēl pats Lūsēns par miljonāru nekļuva, kā viņš smejas, par plašu nopelnīto naudu firmai "Melodija" varēja uzcelt veselu Purvciemu. Viņam pašam "par nopelniem" dzīvokli tā arī nepiešķīra, par vienistabas.

"Zodiac" vēl šodien atceras un ciena Krievijā, grupa ik pa laikam jaunā sastāvā dodas uzstāties uz lielākajām Krievijas pilsētām, sniedzot 80. gadu paaudzes klausītājiem tik ļoti saldo nostalģijas poti.

Noklausies albumu.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2020
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu