Lai glābtos no ķīmijterapijas, vēža šūnas var doties “ziemas guļā”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēža šūnas
Vēža šūnas Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell”, zinātnieki noskaidrojuši, ka vēža šūnas spēj doties “ziemas guļā” - līdzīgi kā lāči. Tādā veidā tās pretojas ķīmijterapijai. 

Zinātniekiem ir ļoti svarīgi zināt, tieši kā vēzis spēj izvairīties un turēties pretī ķīmijterapijai. To izpētot, var nonākt pie arvien labākām metodēm cīņā pret šo slimību. Tieši tāpēc nākotnes pētījumos šis jaunais atklājums par vēža šūnu hibernāciju varētu spēlēt ļoti nozīmīgu lomu. Novērots, ka pēc hibernācijas vēzis var atkal atgriezties vai arī pazust uz vairākiem gadiem. 

Pētījumā, kurā tika aplūkotas cilvēka kolorektālās vēža šūnas, noskaidrojās, ka tās spēj ieņemt zemas aktivitātes stāvokli, saskaroties ar centieniem tās iznīcināt. Tas savukārt varētu izskaidrot, kāpēc audzējs pēc ķīmijterapijas bieži vien atgriežas, rakstīts zinātnes izdevumā "Science Alert".

“Audzējs uzvedas kā vesels organisms. Tas spēj ieņemt lēnākas dalīšanās stāvokli, saglabāt enerģiju un izdzīvot. Dabā ir dzīvnieki, kas nelabvēlīgos apstākļos dodas ziemas guļā. Izskatās, ka vēzis izmanto līdzīgu paņēmienu,” komentēja pētniece un ķirurģe Ketrīna O'Braiena. 

Pie jaunā atklājuma pētnieki nonāca pēc tam, kad bija savākuši kolorektālās vēža šūnas, ievietojuši tās Petri traukā un pakļāvuši ķīmijterapijai. Rezultātā šūnas pārstāja izplesties, tomēr negāja bojā.  

Vēlāk pētnieki savos eksperimentos izmantoja arī laboratorijas peles. Kad pelēm bija attīstījies noteikta izmēra audzējs, zinātnieki izmantoja parasto ķīmijterapiju, lai tiktu ar to galā. Terapijas laikā astoņas nedēļas ilgā periodā audzējs pārstāja augt, bet augšanu atsāka, kad ķīmijterapija tika apturēta. 

Stāvoklis, kādā iegāja vēža šūnas ķīmijterapijas laikā, ļoti atgādināja hibernācijas stāvokli, ko dēvē par embrionālo diapauzi, kad peles embrijs zināmos apstākļos ieiet ārkārtas izdzīvošanas stāvoklī. Tas pelēm un dažiem citiem dzīvniekiem ļauj uz laiku apturēt embrija attīstīšanos, lai sagaidītu labākus vides apstākļus. Šajā pētījumā noskaidrojās, ka vēža šūnas veic līdzīgu triku, lai izdzīvotu. 

“Mēs tiešām nezinājām, ka vēža šūnas ir kā lāči ziemas guļā. Šis pētījums mums arī parāda to, kā varētu uzbrukt šīm guļošajām vēža šūnām, lai tās nepamostos,” teica onkologs Ārons Šimmers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu