Šodien stājas spēkā grozījumi OCTA likumā

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas pie tirdzniecības centra "Spice"
Automašīnas pie tirdzniecības centra "Spice" Foto: LETA

No 12.janvāra stājas spēkā grozījumi OCTA likumā, kas paredz izmaiņas attiecībā uz licencēto pasažieru komercpārvadātājiem, taksometru vadītājiem un personām ar invaliditāti. “OCTA likuma grozījumi, kas tika apstiprināti 2020.gada beigās paredz vairāku likuma normu izmaiņas – daļa no tām stājas spēkā ar šodienu, bet vēl vairākas izmaiņas stāsies spēkā šī gada 1.februārī un 1.jūlijā,” stāsta Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

OCTA likuma izmaiņas, kuras stājas spēkā no 12.janvāra, paredz, ka turpmāk personas ar invaliditāti varēs apdrošināt tikai vienu tās īpašumā esošu vieglo transportlīdzekli ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām. “Šī likuma izmaiņa skaidrojama ar līdz šim novēroto tendenci, ka atsevišķi autovadītāji pārreģistrēja savus spēkratus personām ar invaliditāti, tādējādi saņemot OCTA likumā paredzētās atlaides polises iegādei,” skaidro J.Abāšins, piebilstot, ka lielākais autoparks, kas reģistrēts personas ar invaliditāti īpašumā sastāda pat vairākus desmitus transportlīdzekļu.

Tāpat 12.janvāra stājas spēkā OCTA likuma grozījumi, kas izmaina kārtību, kas līdz šim paredzēja apdrošināšanas līguma pārtraukšanu pasažieru komercpārvadātājiem, ja iestājies pārtraukums tā licences kartiņā, un taksometru vadītājiem, ja mainījusies taksometra valsts reģistrācijas numura zīme. “Turpmāk šādos gadījumos apdrošināšanas līgums pārtraukts netiks, un esošā OCTA polise paliks spēkā,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Jāatgādina, ka 17.12.2020. Saeimā pieņemtie OCTA likuma grozījumi tāpat paredz, ka no šī gada 1.februāra OCTA nebūs jāiegādājas specializētajai militārai tehnikai – to iespējami radītos zaudējumus segs OCTA Garantijas fonds, kas tos pēc tam pieprasīs kompensēt Aizsardzības ministrijai.

Savukārt no 1.jūlija OCTA polisi varēs iegādāties uz īsāku termiņu – 30 dienām. Uz šādu periodu līgumu varēs slēgt arī par transportlīdzekli, kuram ir piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss. Savukārt ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti, polisi varēs iegādāties par 40% lētāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu