Piecas ievērojamas pašmāju grupas, kuras šogad svin apaļu jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dzeltenie pastnieki 80. gados
Dzeltenie pastnieki 80. gados Foto: Facebook.com/pg/Dzeltenie-Pastnieki

2021. gads Latvijas populārajā mūzikā visticamāk, līdzīgi kā 2020. gads aizritēs pandēmijas ierobežojumu zīmē, proti, pulcēties uz koncertiem kuplā skaitā nebūs iespējams vēl daudzus mēnešos. Diemžēl šāda situācija izjauc arī jubilejas svinēšanu plānus, šogad apaļa jubileja visdrīzāk ar kādu lielkoncertu izpaliks šādiem mūziķiem

Dzeltenie pastnieki - 40

Leģendārā pašmāju jaunā viļņa grupa "Dzeltenie pastnieki" izveidojās tālajā 1981. gadā. Padomju varas iestāžu neatzīti, "pastnieki" astoņdesmitajos gados kļuva par vienu no nozīmīgākajām un progresīvākajām tā laika latviešu grupām, kuras ietekme nav zudusi joprojām. Komponists Mārtiņš Brauns reiz teica: "No viņiem ir ietekmējušies visi, sākot ar mani, Kulakovu un Lūsēnu’, un beidzot ar Paulu." 

Dzeltenie pastnieki
Dzeltenie pastnieki Foto: Publicitātes foto

Grupas līderis - konceptuālists Ingus Baušķenieks vēl aizvien ir pats savu ierakstu bargākais kritiķis un cenzors, un viņaprāt ideja, kas reiz jau īstenota, nedrīkst atkārtoties. Tāds arī bija nesenākais, 2018. gadā izdotais "pastnieku" albums "Nepieklājīgā meitene". 

Iļģi - 40

Nozīmīgākā pašmāju postfolka apvienība "Iļģi" arī izveidojās 1981. gadā, precīzāk, 81. gada 21. aprīlī. Tās dibinātāja ir savulaik Iļģuciema kultūras namā strādājošā Ilga Reizniece. Viņa tajā laikā jau darbojās arī folkloras kopās "Skandinieki" un "Bizīteri". 1982. gadā grupai pievienojās Māris Muktupāvels. 

Izmantojot tautasdziesmu kā iedvesmas avotu, "Iļģi" ne tikai nav vairījušies no mūsdienīgu muzikālu tēmu un instrumentu izmantojuma, bet arī ir kuplinājuši skanējumu ar citu tautu folkloras elementiem. 

35. grupas pastāvēšanas gadadienu tika atzīmēta "Arēnā Rīga" ar deju lielkoncertu "Spēlēju. Dancoju", taču šogad plašākas svinības visticamāk izpaliks. 

"Iļģi" Fon Stricka villā
"Iļģi" Fon Stricka villā Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Dzelzs vilks - 30

Latvijas smagās mūzikas viena no stabilākajām vērtībām, nu jau trīsdesmit gadus ir Mālpils apvienība "Dzelzs vilks". Grupas kontā 14 studijas albumi un septiņas Mūzikas ierakstu gada balvas. Paralēli smagajam rokam ar industriālām nokrāsām, grupa muzicējusi arī postfolka manierē, kā arī ar skatuves vārdu "Zelta zirgs" uzstājusies dažādos saviesīgos pasākumos. Grupas līderis nemanīgi ir solists un tekstu autors Juris Kaukulis. 

"Dzelzs vilks"
"Dzelzs vilks" Foto: publicitātes

bet bet - 30

Kad deviņdesmito gadu sākumā pēc braucieniem uz ASV sašķeļas grupas "Jauns Mēness"  un "Zodiaks", 1991. gadā bijušie dalībnieki izveido jaunu apvienību "bet bet". Zigfrīds Muktupāvels, Guntars Račs, Aivis Kalvāns, Uģis Tirzītis un Aivars Gudrais ir pirmā sastāva mūziķi. Laika gaitā no grupas izstājušies Gudrais un Kalvāns, bet 2006. gadā pievienojies basģitārists Andris Alviķis. 

Grupa šogad bija ieplānojusi vērienīgu jubilejas koncertturneju.

"bet bet" prezentē labāko dziesmu izlasi
"bet bet" prezentē labāko dziesmu izlasi Foto: LETA

Rebel - 30

Blūzroka grupas "Rebel" pirmsākumi meklējami vēl 1989. gadā, kad ģitārists Igors NOvikovs izveido blūz apvienību "Dr. Blues". 1991. gadā grupa dodas uz ASV, taču no Amerikas dzimtenē atgriežas vien divi mūziķi. Tajā pašā gadā Novikovs dibina jaunu grupu "Rebel" un pirmā uzstāšanās notiek festivālā "Bildes 91". Gadu vēlāk grupai pievienojas Novikova sieva - ventspilniece Lolita Novikova-Valts kļūst par spilgtu solisti tā laika Latvijas mūzikas ainavā. 1994. gadā Novikova jeb Lola, kā viņu dēvē mūziķu aprindās, iegūst 2. vietu festivālā "Baltijas balsis - Sanremo". 1996. gadā uzstājās festivālā "Rock Summer". 1999. gadā iznāk albums krievu valodā "Šarovaja moļņija", kas atnes jaunus panākumus. Šobrīd grupa aktīvi nedarbojas. Lola ar savu jauno sirdsdraugu dzīvo gan Šveicē, gan Latvijā, ik pa laikam muzicējot kopā ar grupu "Keksi".

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2020
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu