Lai spīd un laistās: sen aizmirsta vecmāmiņu metode logu mazgāšanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Par spoguļu, logu vai citu stikla virsmu mazgāšanu pastāv neskaitāmi viedokļi – vieni uzskata, ka spodrāku virsmu var iegūt ar etiķa palīdzību, citi – ar mikrošķiedras lupatiņām. Tomēr pastāv vēl kāda piemirsta spoguļu un stikla virsmu tīrīšanas metode.

Lai notīrītu spoguļus vai logu stiklus, nemaz nav nepieciešams izmantot speciālas ķimikālijas. Šo virsmu tīrīšanai pietiek ar pavisam improvizētiem līdzekļiem, kas daudziem jau ir atrodami virtuves skapīšos. Tie var būt etiķis, dzeramā soda vai vienkārši – lupatiņa un silts ūdens. Vēl padomju gados mājsaimnieces lietā lika kartupeļus - šāda metode savulaik tika aprakstīta padomu žurnālā “Rabotņica”, kas vēsta, ka kartupeļos esošā ciete var tikt galā divtik labi kā etiķis vai kāds cits tīrīšanas līdzeklis.

Pirmais solis ir rūpīga kartupeļu mazgāšana un mizošana, pēc tam dārzeni jānoslauka ar dvieli. Tad griez kartupeli uz pusēm un ķeries pie darba.  Paņem kartupeļa pusīti un ar to apsmērē visu loga stikla virsmu. Pēc tam samitrini kokvilnas lupatiņu siltā ūdenī un nomazgā kartupeļu cieti. Mitro stikla virsmu nopulē ar sausu kokvilnas drānu vai mikrošķiedras lupatiņu. Kartupeļu ciete absorbēs taukus vai ūdens nosēdumus, kā arī neradīs švīkas, kuras dažkārt mēdz palikt uz stikla virsmām pēc tīrīšanas ar specializētu tīrīšanas līdzekli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu