Pēc Tihanovskas lūguma Lietuvā aicina apsvērt Baltkrievijas nosaukuma maiņu (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis pēc Viļņā dzīvojošās Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas lūguma vērsies pie Valsts lietuviešu valodas komisijas ar ierosinājumu mainīt Baltkrievijas nosaukumu lietuviešu valodā un grib rosināt diskusiju par šo jautājumu.

 

Kā paziņojusi Ārlietu ministrija, otrdien ministrs saņēmis Tihanovskas vēstuli, kurā viņa aicina Baltkrievijas nosaukumu mainīt uz šai valstij tuvāku formu, norādot, ka tāds lēmums apliecinātu cieņu kaimiņvalsts suverenitātei un atbalstu baltkrievu tautas valodas un kultūras identitātei.

""Belarusj" nozīmē "Baltā Krievzeme", nevis Krievija," skaidrojis Landsberģis, norādot uz šā nosaukuma saistību vēl ar Kijevas Krievzemes laikiem.

"Lietuvas Ārlietu ministrija lūgusi Valsts lietuviešu valodas komisiju izvērtēt šo ierosinājumu un sākt nosaukuma precizēšanas procedūru."

Ministrs norādījis, ka šo jautājumu pagājušajā piektdienā apspriedis ar pašu Cihanousku.

"Mans mērķis ir aizsākt diskusiju," viņš sacījis žurnālistiem Seimā, piebilzdams, ka vērā ņemamu nostāju šai jautājumā jau izteikuši Viļņas universitātes vēsturnieki, arī šīs augstskolas rektors Rimvīds Petrausks.

"Man pašam kā cilvēkam, kas arī mazliet "nogaršojis" vēstures zinības, varētu būt savs personiskais viedoklis, ka vārda sastāvdaļa "Krievija" cēlusies krietni vēlāk - [tas ir] nosaukums, kas nav saistīts nedz ar tautu, nedz valsti, savukārt oriģinālais nosaukums ir vēl no Kijevas Krievzemes laikiem - tieši Baltā Krievzeme, kas mums ir pieņemams un atzīstams," izteicies Landsberģis, kas savulaik Viļņas universitātē ieguvis bakalaura grādu vēsturē.

"Aicinu valsts institūcijas iesaistīties šai diskusijā, jo tā tiešām ir jēgpilna un veicinātu Baltkrievzemes tautas pašapziņas veidošanos," viņš uzsvēris.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījusi ministra preses sekretāre Vītaute Šmaižīte, ieteikumus attiecībā uz konkrētu nosaukuma formu ministrija cer saņemt no Valsts lietuviešu valodas komisijas. "Ņemot vērā, ka runa ir par valsts nosaukumu, tas jāizvērtē valodniekiem," viņa norādījusi.

Valsts lietuviešu valodas komisija pirms divarpus gadiem pēc Ārlietu ministrijas lūguma apstiprināja Gruzijas alternatīvo nosaukumu "Sakartvelija", kas atbilst tās pašnosaukumam (gruzīniski Sakartvelo, lietuviski - Sakartvelas), bet kopš pagājušā gada nogales šis nosaukums apstiprināts oficiāli un turpmāk jālieto visos dokumentos. Mainīt nosaukumu Lietuvu savulaik lūdza gruzīnu politiķi un diplomāti, norādot, ka vārds "Gruzija" atbilst valsts nosaukuma krievu valodas versijai.

Komisijas vadītājs Audris Antanaitis atzinis, ka pašlaik nesaredz iespējas apsvērt Baltkrievijas nosaukuma maiņu, ņemot vērā situāciju kaimiņvalstī, tomēr neizslēdz iespēju to darīt pēc Aleksandra Lukašenko režīma krišanas.

Pēc viņa teiktā, komisija "ļoti atbalsta Baltkrievijas tautu, kura cīnās par brīvību", bet piesardzīgi raugās "uz lietām, kuras atkarīgas no politiskajiem apstākļiem", jo oficiālu lūgumu mainīt nosaukumu nav izteikusi pati valsts.

"Izraisītos ļoti daudz jautājumu - pirmām kārtām arī tādēļ, ka Ukraina ir Sarkanā Krievzeme un Krievija - Melnā Krievzeme. Tad nāktos atbildēt, kādēļ mainām tikai vienu nosaukumu. Tomēr valstu nosaukumi nav politikas monēta. Varbūt pēc tam, kad šis bandīts Lukašenko kritīs, Baltkrievija lūgs mūs mainīt nosaukumu tāpat, kā to darīja Sakartvelija," sacījis komisijas vadītājs.

Kā norādījis Antanaitis, viņš saprot, ka lūgumu apsvērt valsts nosaukuma maiņu izteikusi opozīcijas līdere un "vēlētā Baltkrievijas prezidente Svetlana Tihanovska", bet uzskata, ka tas varētu radīt bīstamu precedentu.

"Varētu būt daudz valstu, kuru opozīcijas līderi vai pat valsts vadītāji lūgtu mainīt nosaukumus, tomēr tas būtu sarežģīti. Saprotu, ka Svjatlana ir vēlētā prezidente. Un tomēr varbūt pagaidīsim, kamēr situācija nomierināsies," viņš aicinājis.

Lietuviešu valodā kaimiņvalsts Baltkrievijas Republikas apzīmēšanai sadzīvē tradicionāli tiek lietoti divi nosaukumi - Baltkrievija un Gudija.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu