ASV armijas komandieri nosoda uzbrukumu Kapitolijam (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas locekļi nosodījuši 6.janvārī notikušo ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju uzbrukumu Kapitolijam.

Vēršoties pie ASV karavīriem, ģenerāļi norādījuši, ka tas bija nelikumīgs uzbrukums konstitucionālajam procesam.

"Vardarbīgā ārdīšanās (..) bija tiešs uzbrukums ASV Kongresam, Kapitolija ēkai un mūsu konstitucionālajam procesam," teikts memorandā, ko parakstījuši visi astoņi ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas locekļi, tostarp tās priekšsēdētājs ģenerālis Marks Millijs.

"Tiesības uz vārda brīvību un pulcēšanās brīvību nevienam nedod tiesības ķerties pie vardarbības, musināšanas un sacelšanās," teikts ģenerāļu kopīgajā vēstulē.

Tajā norādīts, ka bruņoto spēku locekļu pienākums ir aizstāvēt konstitūciju.

"Jebkura darbība, lai grautu konstitucionālo procesu, ir ne tikai pretrunā ar mūsu tradīcijām, vērtībām un zvērestam, tā ir arī pretrunā ar likumu," teikts vēstulē.

Tramps un viņa atbalstītāji ir atteikušies pieņemt demokrāta Džo Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, kas notika 3.novembrī, un pastāv bažas, ka ekstrēmistiem, kas atbalsta Trampu un iebruka Kapitolijā, ir atbalstītāji bruņotajos spēkos un tiesībsargāšanas iestādēs.

ASV Aizsardzības ministrija ir norīkojusi līdz 15 000 Nacionālās gvardes karavīru, lai gādātu par drošību un kārtību Baidena inaugurācijas ceremonijā 20.janvārī.

Atbildot uz jautājumiem par ekstrēmistu klātbūtni ministrijā, Pentagona preses pārstāvis pirmdien uzsvēra, ka ministrijā ekstrēmisms netiek pieciests.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu