ZZS atbalsta Saeimā virzītos grozījumus par ģimenes definīciju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde ir vienojusies par atbalstu nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) virzītajiem grozījumiem Satversmes 110.pantā, kas paredz konstitucionāli nostiprināt sievietes un vīrieša veidotas ģimenes jēdzienu.

Kā informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, ZZS Saeimas frakcijas deputāti balsos par grozījumu Satversmē nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās, lai sāktu plašu un izvērstu diskusiju par jēdziena "ģimene" izpratni.

Gadījumā, ja Saeima kā likumdevējs nespēs vienoties par šādas diskusijas sākšanu vai arī netiks savākts nepieciešamais konstitucionālais vairākums, lai veiktu grozījumus Satversmē attiecībā uz 110.pantu - tad šis jautājums kā būtiski svarīgs sabiedrībai ir jānodod tautas nobalsošanai, uzskata ZZS.

ZZS iestājas par to, ka jēdziens "ģimene" ir skaidrojams tikai un vienīgi kā divu dzimumu - vīrieša un sievietes - laulāto izveidota savienība kopīgā saimniecībā ar viņu bērniem. "Tas ir ietverts Satversmes kodolā un ir viens no Latvijas valsts konstitucionālās iekārtas virsprincipiem," uzskata partiju apvienības pārstāvji.

ZZS uzskata, ka šāda jēdziena "ģimene" izpratne ir nedalāmi saistīta ar Latvijas valstisko identitāti, Latvijas valsts būtību, tās izveidošanas un pastāvēšanas jēgu. "Latvijas valstij ir jāaizstāv bērna tiesības identificēties ar bioloģisko dzimumu, kurā tas ir piedzimis, un jānodrošina iespēju tikt audzinātam saskaņā ar Latvijas konstitucionālo identitāti un vērtībām, kas balstītas latviešu tautas tradīcijās, latviskajā dzīvesziņā, vispārcilvēcīgajās un kristīgajās vērtībās," pausts politiskā spēka paziņojumā.

Kā ziņots, NA iesniegusi Saeimā likumprojektu par grozījumiem Satversmē, kas paredz labot Satversmes 110.pantu, konstitucionāli nostiprinot sievietes un vīrieša veidotas ģimenes jēdzienu.

NA ieskatā valsts pamatlikumā nepieciešams skaidrāk definēt ģimenes jēdzienu. Šāda vajadzība, viņuprāt, radusies pēc Satversmes tiesas 12.novembrī pasludinātā sprieduma, kas ģimenes jēdzienā ietver arī "viendzimuma partneru ģimenes" un nosaka valstij "pienākumu aizsargāt un atbalstīt" tās. Partija uzskata, ka tas ir "patvaļīgs ģimenes jēdziena skaidrojums, kas neatbilst ne likumdevēja gribai, kas izteikta Satversmes 110.panta esošajā redakcijā, ne Latvijas sabiedrības izpratnei par to, kas ir ģimene".

Iesniegtajā likumprojektā rosināts Satversmes 110.pantā noteikt, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, kas balstīta laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā, vecāku un bērna tiesības, ieskaitot tiesības augt ģimenē, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis), kā arī valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Satversmes tiesa par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu. Tiesa vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu