Mūžībā devusies teātra prīma Astrīda Kairiša

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Astrīda Kairiša
Astrīda Kairiša Foto: publicitātes

Mūžībā devusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša (8.04.1941 – 13.01.2021). 8. aprīlī būtu viņas 80 gadu jubileja.

"Balta puteņa rītā mūžībā devusies mūsu mīļā Astrīda Kairiša. Izcilā mūsu teātra aktrise, mūsu teātra sirdsapziņa jeb, kā viņa pati reiz teica – zelta puteklis uz skatuves..." raksta Latvijas Nacionālais teātris. 

Astrīda Kairiša beigusi Dailes teātra 3. studiju 1962. gadā, pēc tās absolvēšanas pieņemta darbā Liepājas teātrī, kur nostrādājusi pirmos piecus gadus, kļūstot par Irmgardes Mitrēvices un Nikolaja Mūrnieka audzēkni.

"Pūt vējiņi" 1968. gads
"Pūt vējiņi" 1968. gads Foto: Nacionālais teātris

1968. gadā viņa pārnāk uz Rīgu un līdz pat 2019. gadam strādā Latvijas Nacionālajā teātrī, kur, pateicoties savam talantam, savai skatuviskajai harismai un personībai, kļūst par sava veida teātra simbolu.

Viņas nozīmīgākās lomas teātrī ir Zane izrādē “Pūt, vējiņi!”, Jūlija “Liliomā”, Antonija “Skroderdienās Silmačos”, Natālija Petrovna “Mēnesī uz laukiem”, Liena “Mērnieku laikos”, Ieva “Indrānos”, Spānijas Isabella un daudzas citas, bet mūža virsotne – Spīdolas loma 1985. gadā iestudētajā Raiņa “Uguns un nakts”.

Astrīda Kairiša
Astrīda Kairiša Foto: publicitātes

Lielāko atpazīstamību ne tikai Latvijas, bet visas bijušās Padomju Savienībās mērogā Astrīdai Kairišai sagādāja viņas kinolomas – Laura "Ezera sonātē", Zane "Pūt, vējiņi!" kino versijā, Ieva "Tauriņdejā".

Viena no viņas pēdējām lomām bija izrādē “Ezeriņš”,  bet pati pēdējā – Zane vecumdienās jau pieminētajā Raiņa “Pūt, vējiņi!” 2018. gadā.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Astrīdas māsai Dignai, vedeklai Sanitai, citiem tuviniekiem un visiem viņas talanta cienītājiem.

Tuvāka informācija par atvadīšanos sekos.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu