Krievija sākusi izmeklēšanu pret cirku par izrādi ar dzīvniekiem nacistu tērpos

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums/Vkontakte

Krievijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu pret valstij piederošu cirku, kur Ziemassvētku uzvedumā pērtiķis bijis saģērbts nacistu uniformā, bet divām kazām bijušas uzklātas segas ar kāškrustiem.

Udmurtijas Republikas prokuratūra paziņojusi, ka izmeklēšana sākta pēc tam, kad sociālajos medijos izplatījušās fotogrāfijas no vietējās Valsts cirka trupas izrādes 8. janvārī. Attēlos redzami "dzīvnieki segās ar nacistu simboliem".

Izrādē, ko noorganizēja pareizticīgā baznīca, sieviete padomju laika militārajā uniformā vadāja apkārt pa ringu pērtiķi un divas kazas, kam uz muguras bija sarkanas segas ar kāškrustiem, redzams cirka publiskotajā video.

Video vietējais garīdznieks raksturoja izrādi kā "vēsturisku ekskursiju" cauri dažādu gadu Ziemassvētkiem.

Pareizticīgās baznīcas diecēze Iževskā paziņojusi, ka nacistu simboli izmantoti epizodē par Vācijas armijas sakāvi netālu no Maskavas 1942. gadā.

"Cirka mākslas īpaša iezīme ir izklaidēšana, un nav nekā pārsteidzoša faktā, ka tajā izmantotajiem tēliem ir ironiski un dažreiz pat groteski vaibsti,"

norādījusi diecēze.

Gan diecēze, gan cirks apgalvo, ka izrādē nav pārkāpti Krievijas likumi.

Paziņojumos norādīts uz pagājušajā gadā pieņemtajiem atvieglojumiem attiecībā uz nacisma simbolu izrādīšanu.

Pret aizliegumu, kas tika pieņemts 2014. gadā, iestājās vairāki likumdevēji, apgalvojot, ka teorētiski aizliegums attiecas arī uz dokumentālajām filmām par nacistisko Vāciju, kā arī mākslas filmām par Otro pasaules karu, grāmatu ilustrācijām un skolas mācību grāmatām.

Aizliegums attiecās arī uz entuziastiem, kas organizē Otrā pasaules kara kauju rekonstrukcijas.

Pērn parlaments atbalstīja ierosinājumu atcelt aizliegumu izrādīt nacisma simbolus, ja vien šo simbolu mērķis nav popularizēt fašisma ideoloģiju.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu