Dakaras rallijreidā atkal uzvar mājinieks Al-Radžhi, taču izstāties spiests moto klases līderis Korneho

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Jazīds Al-Radžhi
Jazīds Al-Radžhi Foto: EPA/Scanpix

Francūzis Stefans Petransels ("Mini") trešdien saglabāja vadību vieglo automobiļu klasē rallijreida "Dakara" desmitajā posmā, bet motociklu klasē pēc avārijas no sacensībām bija spiests izstāties līderis čīlietis Hosē Ignasio Korneho.

Vieglo automašīnu klasē Petransels trešdien finišēja tikai trešais, divas minūtes un 53 sekundes zaudēdams posma uzvarētājam mājinieku pilotam Jazīdam Al-Radžhi ("Toyota") un par 49 sekundēm piekāpdamies savam galvenajam konkurentam cīņā par uzvaru kopvērtējumā katarietim Naseram Al-Atijam.

Kopvērtējumā trīspadsmitkārtējais sacensību uzvarētājs Petransels apsteidz katarieti par 17 minūtēm un vienu sekundi, bet trešajā vietā esošais spānis Karloss Sainss ("Mini") atpaliek par vairāk nekā stundu. Viņš trešdien finišēja ceturtais minūti un 19 sekundes aiz francūža.

"Vadība ir labākā pozīcija, taču tur arī visvairāk var zaudēt," sacīja 55 gadus vecais Petransels, kurš pirmo reizi tika kronēts par čempionu 1991.gadā, pirms trešdienas "nelaimes putns" Korneho vēl nebija piedzimis. "Spiediens nezūd no brīža, kad pamosties, līdz brīdim, kad ej gulēt."

Petransels ir piesardzīgs gan par ceturtdienas posmu, gan atlikušo distanci.

"Kad tev labi veicas kādā posmā, tu zini, ka būtu patiešām žēl redzēt, kā visas šīs pūles kļūst par neko," saka francūzis.

Al-Atija uzskata, ka "rītdiena izlems rallija likteni". "Tas būs grūts posms, bet mēs darīsim visu iespējamo. Nav stratēģijas, mēs vienkārši turpināsim braukt ātri," sacīja trīskārtējais rallija uzvarētājs.

Čīlietis Korneho pēc kritiena trešdien bija spiests pārtraukt sacensības divus posmus pirms rallijreida beigām.

Foto: EPA/Scanpix

26 gadus vecais "Honda" braucējs ar iesauku "Načo" Saūda Arābijā nokrita pēc nobrauktiem 252 kilometriem, lai arī spēja turpināt un pabeigt šo posmu, viņš piekrita rallija medicīnas darbiniekiem izstāties no sacensībām, uztraucoties par smadzeņu satricinājumu.

Korneho bija jau trešais vadošās grupas motociklists, kurš izstājies triju pēdējo posmu laikā.

Jau ziņots, ka pirmdienas posms par pēdējo kļuva citam teicamam motociklistam francūzim Savjē de Sultrē. Viņš pirms avārijas bija ceturtais kopvērtējumā, vienubrīd atrodoties arī sacensību vadībā.

Savukārt otrdien izstājās vēl viens no potenciālajiem uzvarētājiem divkārtējais sacensību uzvarētājs austrālietis Tobijs Praiss (KTM), kuram nepieciešama atslēgas kaula operācija. Devītajā posmā viņš devās otrajā vietā kopvērtējumā, tikai minūti un sešas sekundes atpaliekot no līdera Korneho.

Praiss "Twitter" kontā publicējis fotoattēlu, kurā viņš redzams savā slimnīcas gultā.

"Beidzot 30.reizi salauzu kādu no saviem kauliem. Es daudz ko neatceros, bet man ir diezgan sāpošs atslēgas kauls, plecs un roka, un man būs nepieciešama operācija," raksta eksčempions.

Viņš pauda vilšanos, ka neaizbrauca līdz sacensību finišam Džidā, un pateicās komandasbiedram amerikānim Rikijam Breibekam un britu braucējam Semam Sanderlendam no KTM, ka viņi palīdzēja braucējam pēc avārijas.

Trešdienas posmā uzvarēja Breibeks, par trim minūtēm un 15 sekundēm apsteidzot spāni Joanu Baredu Bortu no "Honda" komandas un par piecām minūtēm un 11 sekundēm - argentīnieti Kevinu Benavidesu ("Honda").

Kopvērtējumā vadībā ir Benavidess, par 51 sekundi apsteidzot Breibeku un par desmit minūtēm un 36 sekundēm - Sanderlendu.

Ceturtdienas posms no Alulas līdz Janbu, kas bija paredzēts ar lielāko ātrumposma kilometru skaits šā gada rallijā, ir saīsināts par 50 kilometriem, taču tajā joprojām ir smilšu kāpas, kas sagādās grūtības braucējiem.

"Dakaras" rallijreids norisinās 43.reizi, un otro reizi pēc kārtas tās notiek Saūda Arābijā. Rallijreids prologa un 12 posmu garumā noslēgsies 15.janvārī Džidā.

Pērn "Dakaras" rallijreidā vieglo automašīnu klasē uzvarēja Spānijas autosportists Karloss Sainss ("Mini"), bet motociklu ieskaitē uzvaras laurus plūca Rikijs Breibeks no ASV ("Honda").

Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts. Tomēr jau nākamajā gadā tas debitēja Dienvidamerikā.

1979.gadā starp Parīzi un Senegālas galvaspilsētu Dakaru uzsāktais izturības brauciens pagājušajā gadā pirmo reizi pēc desmit gadiem Dienvidamerikā pārcēlās uz Saūda Arābiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu