Šis omulīgais suķis ir pasaulē senākais alu zīmējums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Arheologi Indonēzijā atklājuši senāko zināmo alu zīmējumu, kurā attēlota trekna cūka. Zīmējums radīts pirms 45500 gadiem.

Cūka uz alas sienas zīmēta, izmantojot tumši sarkano okeru, un izskatās, ka tā ir daļa no savā starpā saistītu zīmējumu kopuma. Šis mākslas darbs arī ir senākā liecība par cilvēku eksistenci šajā Indonēzijas reģionā.

“Cilvēki, kuri radīja šo zīmējumu, bija pilnīgi moderni. Viņi bija tādi kā mēs. Viņiem bija spējas un rīki, lai izveidotu jebkādu zīmējumu,” rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”.

Foto: EPA/Scanpix

Izanalizējot kalcīta nogulsnes, kas bija izveidojušās uz zīmējuma, arheologi noskaidroja, ka zīmējums ir 45500 gadu sens. Tas ir vecākais zināmais alu zīmējums vēsturē, tomēr tas varētu būt vēl senāks, jo zinātnieki izanalizēja tikai kalcītu, kas bija izveidojies uz tā.

Pētījumā rakstīts, ka 136 centimetrus garajai un 54 centimetrus resnajai cūkai ir saredzami ilkņi, kas ļauj secināt, ka tas ir tēviņš. Virs cūkas muguras ir divi cilvēka plaukstu nospiedumi, kas, šķiet, ir vērsti pret vēl divu cūku zīmējumiem, kas gan ir tikai daļēji saglabājušies.

Foto: AFP / Scanpix

“Izskatās, ka šī cūka novēro cīņu vai sociālu mijiedarbi starp divām citām kārpu cūkām,” komentēja viens no pētījuma autoriem Ādams Brumms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu