Izsludināts iepirkums daļējai Strēlnieku laukuma atjaunošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Strēlnieku laukums.
Strēlnieku laukums. Foto: Edijs Pālens/LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinājusi iepirkumu seguma atjaunošanai Strēlnieku laukumā 3, Rīgā, kas atrodas līdzās topošajam Okupācijas muzeja kompleksam un memoriālam līdz Latviešu strēlnieku piemineklim, aģentūru LETA informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Daļa Strēlnieku laukuma pieder valstij, daļa pašvaldībai. VNĪ un Rīgas domes panāktā vienošanās paredz kopā renovēt pusi laukuma. Atbilstoši iepirkumam Strēlnieku laukuma daļai līdz piemineklim tiks veikti labiekārtojuma darbi, tostarp bruģa un lietus ūdens kanalizācijas sistēmas atjaunošana, bet otru laukuma pusi pašvaldība solījusi sakārtot pati tuvāko gadu laikā.

VNĪ pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka iepirkums ir par Rīgas pašvaldības īpašumā esošās teritorijas sakārtošanu līdz Strēlnieku piemineklim. Izmaksas tiks segtas galvenokārt no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem, trūkstošā daļa no valsts budžeta.

Iepirkuma nolikumā paredzēts, ka būvdarbi jāveic 28 nedēļu laikā pēc līguma noslēgšanas. 

Kopējā Strēlnieku laukuma platība ir 3121,42 kvadrātmetri, bet uz iepirkumu attiecināmā platība ir 2106,7 kvadrātmetri. 

"Līdz ar Okupācijas muzeja kompleksa atjaunošanu VNĪ uzņēmies iniciatīvu organizēt seguma atjaunošanu topošajam kompleksam līdzās esošajai Rīgas pašvaldības teritorijai, kas ir viens no pirmajiem piemēriem, kur valsts un pašvaldība sadarbojas kopējam mērķim. Paralēli sadarbojamies ar pilsētu arī Dailes teātra priekšlaukuma atjaunošanas projektā. Domāju, nākotnē šādas sadarbības turpināsim un veidosim jaunas sinerģijas formas," norādīja Griškevičs.

Strēlnieku laukuma daļu līdz Latviešu strēlnieku piemineklim plānots atjaunot līdz rudenim, taču Rīgas pašvaldības uzdevumā vēl paliek otras laukuma daļas atjaunošana Rīgas Tehniskās universitātes pusē.

"Novērtējam kopīgo iniciatīvu sakārtotas pilsētvides radīšanā Vecrīgā. Strēlnieku laukuma otras puses sakārtošanu Rīgas pašvaldība īstenos tuvāko gadu gaitā - šogad plānots izsludināt metu konkursu. Pie labvēlīgiem ārējiem un finansiāliem apstākļiem 2022.gada vasaras sezonā arī otrai Strēlnieku laukuma pusei varētu uzsākt būvniecību, pabeigt 2023.gadā," atklāja Rīgas Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone (JV).

Būvuzņēmēji dalībai iepirkumā var pieteikties līdz 29.janvārim.

Noslēgumam tuvojas arī Okupācijas muzeja kompleksa būvniecības darbi, informēja VNĪ pārstāvji. Šobrīd norit Okupācijas muzeja pārbūve iekštelpās un fasādes apdare jaunajā "Nākotnes nama" daļā un teritorijas labiekārtojums - segums muzeja un memoriāla atrašanās zonā. 

VNĪ norādīja, ka līdz ar kompleksa pabeigšanu Okupācijas muzejs iegūs mūsdienīgas ekspozīciju telpas, kas ļaus akcentēt okupācijas periodu Latvijas vēsturē, represētie un viņu piederīgie - vietu okupācijas režīmā cietušo piemiņai, Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi - atjaunotu un sakārtotu teritoriju pilsētas centrā. Topošā nama priekšpagalmā uz Daugavas pusi pēc kompleksa darbu pabeigšanas paredzēti bērzu stādījumi, atspoguļot ideju par bērzu birzi, kas raksturo latvisko ainavu, kā arī īpašs apgaismojums.

Fināla stadijā atrodas arī vides objekta - padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izbūve. Memoriāls 10 metru augstumā un 18 metru platumā ir kā simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas traģēdiju. Šobrīd pabeigti objekta betonēšanas un krāsošanas darbi un notiek pēdējais darbu posms - māksliniecisko elementu un granīta apdares materiālu montāža, ko veic memoriāla idejas autori SIA "Taktila". Pēc darbu pabeigšanas objekts būs aprīkots ar speciālām audiovizuālām iekārtām, kas veidos skaņas, vibrācijas un gaismas efektus, klāstīja VNĪ.

Atjaunoto Okupācijas muzeju un piemiņas memoriālu "Vēstures taktīla" plānots nodot ekspluatācijā 2021.gada pavasarī, ja darbu izpildes procesā izmaiņas neradīsies Covid-19 pandēmijas un tās radīto ierobežojumu dēļ.

VNĪ dibināta 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu